„Ismerjük a gyilkosait” – három éve ölték meg Ján Kuciákot

2021.02.21. 21:58

Virágcsokorral és mécsessel rótta le kegyeletét a három évvel ezelőtt meggyilkolt tényfeltáró újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová emléke előtt vasárnap Zuzana Čaputová szlovák elnök. A politikus azt mondta, a haláluk nem volt véletlen, az utóbbi hónapok történései pedig azt támasztják alá, hogy igaz minden gyanú, amelyről Ján Kuciák írt.

Ma már tudjuk és ismerjük a gyilkosság elkövetőinek arcát, de a szlovákiai igazságszolgáltatásnak nagy szüksége van arra is, hogy elítéljék ennek a gyilkosságnak a megrendelőit is, és nagyon bízom benne, hogy az elkövetkező hónapokban ezt is megérjük. Kérem, ma este szenteljük egy perc csendet Ján és Martina emlékének

– idéz a Bumm az elnöki nyilatkozatból. 

Az aktuality.sk portál 27 éves tényfeltáró újságíróját, Ján Kuciákot és menyasszonyát, Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg a pár nagymácsédi házában. Holttestüket négy nappal később találták meg. A gyilkosság hatalmas társadalmi felháborodást keltett, 2018. március 9-én pedig akkora tüntetéshullám vette kezdetét az ügy kivizsgálásának és a politikai élet megtisztításának a jelszavával, hogy először Marek Maďarič kulturális miniszter, utána Robert Kalinák belügyminiszter, végül pedig 2018. március 15-én Robert Fico miniszterelnök és a teljes pozsonyi kabinet benyújtotta lemondását.

A gyilkosság felderítéséért – írja évfordulós cikkében a Paraméter – nemzetközi nyomozócsoport alakult, végül pedig 2019. október 21-én vádat emeltek az ügyben egy ismert vállalkozó, Marian Kočner, a közvetítője, Alena Zsuzsova, maga a gyilkos, Miroslav Marček és bűntársa, egy Szabó Tamás nevű férfi ellen. Miroslav Marček beismerő vallomást tett az ügyben, 25 évre ítélték, amelybe beleszámít egy másik gyilkosságért kiszabott büntetés is. Szabó Tamás mindvégig tagadta a bűnösségét, de ő is 25 évet kapott. 

Marian Kočner és Alena Zuszsova bűnösségét nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani, felmentették őket, az ítélet azonban nem jogerős, az ügyben a szlovák legfelsőbb bíróság dönthet. Hogy mikor, az egyelőre nem világos. 

Marian Kočner 50 ezer eurót vett ki a bankból a kettős gyilkosság másnapján.

Ján Kuciak utolsó, befejezetlenül maradt cikke arról szólt, hogy a calabriai olasz maffia, a 'ndrangheta milyen kapcsolatrendszert épített ki a szlovák politikai elit képviselőivel, így az akkori miniszterelnök asszisztensével, Maria Troškovával. Ezt a cikket ide kattintva lehet magyarul elolvasni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport