Általános sztrájk kezdődött Mianmarban

2021.02.22. 07:21 Módosítva: 2021.02.22. 07:23

Általános sztrájk kezdődött hétfőn Mianmarban, tiltakozásul a katonai hatalomátvétel miatt.

több ezren gyülekeztek az utcákon, pedig a hadsereg azzal fenyegeti a tiltakozókat, hogy megmozdulásuk emberek életébe kerülhet,

sugallva, hogy akár éles lőszert is használhatnak ellenük.

A hadsereg három héttel ezelőtt vette át erőszakkal a hatalmat, börtönzött be civil politikai vezetőket, de mindeddig nem tudta megakadályozni a mindennapos tüntetéseket és a polgári engedetlenségi mozgalmat.

Mianmarban szerencsésnek tartják azokat a dátumokat, amelyekben több azonos számjegy van: így a 2021. február 22-ét is, hasonlóan az 1988. nyolcadik hó 8-hoz, amikor szintén katonai junta ellen tiltakoztak, de véres elnyomásban részesültek. Noha a hadsereg reakciója most enyhébb volt, 

három tüntető így is életét vesztette már.

Közülük kettőt lelőttek szombaton Mandalaj városban. Egy rendőr is meghalt az egyik tüntetésen a hadsereg közlése szerint. A halálesetek nem tántorították el a tüntetőket, vasárnap is több tízezren vonultak fel Rangunban, a legnagyobb városban. A hétfői általános sztrájkfelhívásra pedig sok üzlet, étterem nem nyitott ki reggel.

Február eleje óta

számos külföldi ország tiltakozott a katonai hatalomátvétel miatt,

ezt a mianmari külügyminisztérium az ország belügyeibe való beavatkozásnak vette és veszi. Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap a Twitteren azt írta, hogy az Egyesült Államok újabb határozott lépéseket fog tenni a puccsot ellenzőket erőszakkal elnyomó katonai vezetés ellen.