Riasztóan nőtt az erőszakos bűncselekmények száma a járvány miatt

2021.02.22. 16:27

Az Európai Unióban évente több millió ember válik bűncselekmény áldozatává, ezt a tendenciát a koronavírus-járvány is felerősítette – jelentette ki Vera Jourová értékekért és átláthatóságért, valamint Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos a bűntények áldozatainak világnapján közzétett hétfői közleményében.

Az biztosok kiemelték: a járványügyi intézkedések során

  • a családon belüli erőszak, 
  • a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélés,
  • a kiberbűnözés,
  • valamint gyűlölet-bűncselekmények száma jelentősen növekedett Európa-szerte.

az áldozatok több esetben nincsenek tisztában jogaikkal, gyakran félnek jelenteni a bűncselekményeket a hatóságoknak.

"Ebből kifolyólag az áldozatok – különösképpen a nemi alapú erőszak vagy gyűlöletbűncselekmények áldozatai – megfelelő támogatás nélkül maradnak" – húzták alá.

A biztosok rámutattak, hogy a tavaly elfogadott, az áldozatok jogait megerősítő uniós stratégia biztosítja, hogy a bűncselekmények áldozatai teljes mértékben érvényesíthessék jogaikat, függetlenül attól, hogy az Európai Unió melyik tagállamában történt a bűneset.

Az Európai Bizottság az áldozatok támogatásának elősegítésére uniós koordinátort jelölt ki, továbbá létrehozta az áldozatok jogainak uniós platformját, amely az ezen a téren releváns uniós szintű szereplőket tömöríti.

„Fontos hogy az áldozatok minél előbb kilábaljanak a megrázkódtatásokból, és továbblépjenek. Ez hosszú távú kihívás, amelyet csak az összes szereplő közötti szoros együttműködés valósíthat meg uniós és nemzeti szinten " – szögezték le.

Az áldozatok bizonyos csoportjaira az EU külön szabályokat fogadott el. Ezek közvetlenebbül reagálnak egyes, különösen az emberkereskedelem, a szexuális kizsákmányolás és a gyermekpornográfia, valamint a terrorizmus áldozatainak sajátos szükségleteire.

A bizottság sajtóközleménye szerint, riasztó a nemi alapú erőszak mértéke az unióban: 

az unió női lakosságának 33 százaléka már tapasztalt életében fizikai vagy szexuális erőszakot.

A kimutatások szerint áldozatok nem több mint egyharmada fordult a hatóságokhoz.

Kapcsolódó

A koronavírus árnyékában terjed a nőkkel szembeni erőszak

Ferenc pápa szerint az emberiség romlására utal a nők helyzete.

Ha segítségre van szüksége, hívhatja a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 116-111-es lelkisegély-vonalát, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a 06-80/20-55-20-as számon, a rendőrséget a 107-es vagy 112-es számon, valamint a NANE Egyesületet is a 06-80/505-101-es számon.