18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Csoportosan verik a fegyenceket egy orosz börtönben

2021.02.23. 14:04 Módosítva: 2021.02.23. 14:04

Többen leteperik a fogvatartottat egy padra, lefogják, majd gumibottal ütik a lábát és a hátsóját. Így lehet leírni a Novaja Gazeta orosz oknyomozó lap által közzétett felvételek tartalmát. 

Az alsó testrészek püfölése egy bevett módszer, ugyanis a testen nem mutatkoznak a fizikai bántalmazás jelei, de közben iszonyatos fájdalmat lehet okozni, miközben a tortúra elszenvedője egy időre járásképtelenné válik, és még napokig, de akár hetekig kínzó fájdalmakat él meg. Jobb esetben. A frissen napvilágot látott videók két férfi kínzásáról tanúskodik a Jaroszlavl város melletti szigorított büntetőtáborban. 

Az egyik, még 2016 augusztusában rögzített videón az orosz lap cikkében Andrej Ivanov álnevet viselő áldozatot alázzák meg. A Novaja Gazetának elmondta: kínzásának előzménye, hogy az intézménybe úgynevezett „kutatóbrigád” érkezett, akiknek, ahogy a nevük is sugallja, a fogvatartottak személyes holmijainak az átkutatása a feladata. Ivanovnál is megkezdték a munkát,

elmondása szerint az ételt és a személyes holmijait a földre dobálták, de csak akkor fejezte ki nemtetszését, amikor a Koránt is a földre hajították. A muszlim Ivanovnak ez már sok volt, de mivel felemelte a hangját, jól tudta, verés jön.

A férfit át is vitték az úgynevezett „osztályterembe”, ahol egy asztal állt a szoba közepén.

Az videón az alsónadrágra vetkőztetett Ivanov feszülten várja az őt higgadtan körülálló „brigádtagok” gyűrűjében az elkerülhetetlent. A brigádtagok nyugodtan kivárják, amíg Ivanov kitombolja magát, és megmagyarázzák neki, hogy ezt, ő provokálta ki. Majd rutinosan az asztalra fektetik, és megkezdik a verését. 

A másik felvételen a grúz állampolgárságú Vazsa Bocsorisvili bántalmazása látható. A Novaja Gazeta már 2017-ben is írt róla, ugyanis a férfi akkor belehalt a verés során szerzett sérüléseibe. 

Rokonainak elmondása szerint hirtelen megromlott az egészségügyi állapota, kórházba került, ahol súlyos májkárosodást, valamint ütések okozta sérüléseket állapítottak meg nála. Ráadásul sürgős májátültetésre lett volna szüksége, de mivel grúz állampolgár volt, ezért esélye sem volt erre Oroszországban. 

Bocsorisvili belehalt sérüléseibe a kórházban, amiket feltehetően az alábbi videóban elszenvedett verésben szerzett. A felvételből nem derül ki, hogy a grúz férfi mivel érdemelte ki a gumibotos ütlegelést, de az elkövetők itt is rutinszerűen, „szakmaisággal” járnak el. 

Állítólag Bocsorisvili holttestét csak napokkal később kapták meg a rokonok,

testvére szerint ráadásul belső szervei nélkül. 

A grúz férfi halálát a mai napig nem vizsgálták ki, a Novaja Gazeta meg is említi, hogy talán a most napvilágot látott felvételek okán megindul a nyomozás. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport