Egy nyolcéves cseh kislány is meghalt a koronavírus miatt

2021.03.04. 18:04

Kiskorú áldozata is van a koronavírus-járványnak Csehországban. A nyugat-csehországi Pilseni régióban február 22-én egy nyolcéves kislány halt meg a betegségben – írta az MTI az iDNES hírportál csütörtöki jelentése alapján, amely a cseh egészségügyi minisztérium statisztikáira hivatkozott. 

A hivatalos adatokban már tavaly novemberben feltűnt egy 14 éves gyermek, de a későbbi felülvizsgálat során a bejegyzést tévedésnek minősítették és törölték a nyilvántartásból. 2020 novemberében vitát váltott ki, hogy egy koronavírussal fertőzött fiatal anyának halva született meg a gyermeke. Az orvosi szakértők végül arra az álláspontra jutottak, hogy a halva született gyermeket nem lehet a járvány áldozatai közé sorolni.

Csehországban tavaly március elsején mutatták ki a laboratóriumi szűrések az első koronavírusos fertőzést. A járványnak azóta már több mint 21 ezer halálos áldozata van. Az utóbbi időben a napi halálesetek száma 160–180 között mozog. A statisztikákból kiderült, hogy az áldozatok átlagos életkora 78 év volt. A koronavírus legidősebb áldozata egy 110 éves nő volt, 16-an pedig fiatalabbak voltak 30 évesnél.

Annak ellenére, hogy az országban súlyos a járványhelyzet, és egyébként a csehek hatalmas oltóanyaghiánnyal küzdenek, a cseh egészségügyi minisztérium elutasította az egymillió adag AstraZeneca-vakcina szállítását, amelyet az Egyesült Arab Emírségek ajánlott fel. 

Szerdán, mint kiderült, a csehek is kapnak a kínai vakcinából. Egyelőre nem tudni, mekkora mennyiséget.  Tegnapig több mint 700 ezer személyt oltottak be koronavírus ellen, de csak az Európai Unióban engedélyezett vakcinákat használják.   • Bérelnék
  • Személyi kölcsön