Az Egyesült Államok újabb szankciókkal sújtotta a mianmari vezetést

2021.03.05. 06:21

Újabb szankciókat jelentett be az Egyesült Államok a mianmari junta ellen csütörtökön, a büntetőintézkedéseket a katonai hatalomátvétel ellen tüntető civilek elleni erőszakos fellépéssel indokolta.

Kapcsolódó

Megsemmisítették a novemberi választás eredményét Mianmarban

Eközben egyre többször alkalmaznak éles lőszert a tiltakozások feloszlatására.

Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériumának közleménye szerint a március 8-án életbe lépő szankciók a délkelet-ázsiai ország belügy- és védelmi minisztériumát, valamint a hadsereg több üzleti konglomerátumát érintik.

Jen Psaki fehér házi szóvivő kiemelte a tüntetések során őrizetbe vett újságírók ügyét is, hangsúlyozva, hogy a Biden-adminisztráció rendkívül aggasztónak tartja az elzárásokat.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma február 12-én már 

szankciókkal sújtotta a junta tíz vezető tagját és a helyi hadsereggel kapcsolatban álló három vállalatot.

Szerdán harmincnyolc tüntető vesztette életét és többen megsebesültek a biztonsági erőkkel országszerte zajló összecsapásokban Mianmarban. Christine Schraner Burgener, az ENSZ mianmari különmegbízottja akkor a legvéresebb napról beszélt a katonai hatalomátvétel óta.

Mianmarban egy hónapja szabadultak el az indulatok azt követően, hogy a hadsereg február 1-jén magához ragadta a hatalmat, és

őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, a belpolitikai tevékenységéért Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít,

valamint pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét. A katonaság azt állítja, hogy a tavalyi választáson az NLD csalással nyert.

A hadsereg puccsa megakasztotta a közel 50 éves katonai uralmat követő demokratikus reformokat.

Eddig százezrek vonultak utcára a hatalomátvétel ellen tiltakozva. A nyugati országok közül több korlátozott szankciókat vezetett be a katonai rezsim ellen.

A puccs óta legalább ötven halálos áldozata volt a rendvédelmi erők és tüntetők összecsapásainak.

Kapcsolódó

Ez volt a legvéresebb nap Mianmarban

Kiskorú áldozata is van a zavargásoknak.