A dél-afrikai mutáns évekig megkeserítheti az életünket

2021.03.07. 16:09

Kutatók szerint meglehet, hogy még évekig veszélyes, nagy halálozási aránnyal bíró betegségként kell együtt élnünk a koronavírussal. A washingtoni fertőzőbetegség-szakértő Chris Murray-nek újra kellett kalkulálnia számításait, amikor kiderült, hogy a dél-afrikai variáns nemcsak fertőzőbb, hanem a fertőzés után kialakult immunvédelmet is ki tudja kerülni, írta az Infostart.hu a Reuters nyomán.

A hírügynökség 18 kutatóval beszélt, a konszenzus a pandémia alakulásáról körükben pedig az, hogy a sokkal pesszimistább fogatókönyv mára reálisabb a korábbinál.

Kapcsolódó

A dél-afrikai mutáns már Szlovákiába is betoppant

Hat esetben azonosították, de a szomszédos országban még a brit variáns dominál.

A koronavírussal összefüggő megbetegedések és halálesetek száma jelentős maradhat még éveken át, a rutinszerű maszkviselés és a zsúfolt terek elkerülése életünk részéve kell hogy váljon. Még akkor is, ha már be vagyunk oltva, ahogyan azt Anthony Fauci, az USA járványügyi főtanácsadója javasolja, hiszen sosem tudhatjuk, milyen variánssal találkozunk még.

Kapcsolódó

A dél-afrikai mutáns elleni antitestek védhetnek a többi ellen is

Az élenjáró gyártók már dolgoznak a dél-afrikai variánssal szembeni oltóanyag előállításán.

Alakulhat persze ennél szebben is a jövő: új oltásverziók készülnek a variánsokra adott válaszképp, a jelenlegi oltások a súlyos megbetegedések és a halálozás kiküszöbölésében még mindig hatékonyak: drámai módon csökken a halálozás aránya azokban az államokban, ahol számottevő a beoltottak száma. Ha viszont a dél-afrikai variáns jobban elterjed, akkor Murray szerint az influenzával összefüggésbe hozható halálozások számának négyszerese lesz az idén a koronavírus számlájára írható.

Jelenlegi modellje szerint június elsejéig még 690 ezer ember hal meg a betegségben világszerte.

A modellezés változásainak hatására az országok kormányai is másképp beszélnek már a pandémia végéről. A britek lassan nyitnának, az amerikaiak 2022 tavaszára teszik a normális élet visszatértét, az izraeliek fél évig érvényes zöld kártyát adnak az immunizáltaknak. A Johns Hopkins Egyetem epidemiológusa, Stefan Baral szerint már az nagy lépés lesz a járvány leküzdésében, ha a kórházak és az intenzív osztályok már nem lesznek tele, és csökken a halálesetek száma.