Elpusztult az esőerdők kétharmada

2021.03.08. 15:08

Mostanra a világ ősi trópusi esőerdőinek nagyjából kétharmadát elpusztította vagy tönkretette az emberiség – derül ki egy új elemzésből, amelyet az MTI szemlézett.

Az esőerdők védelmével foglalkozó Rainforest Foundation Norway nevű szervezet szerint az elsősorban mezőgazdasági célú fakitermelés és talajátalakítás miatt 

a bolygó ősi trópusi esőerdőinek 34 százaléka tűnt el, és további 30 százaléka annyira megrongálódott, hogy sebezhetővé vált a tüzekkel és a jövőbeli pusztulással szemben.

A 2002 óta végbement pusztítás több mint fele a dél-amerikai Amazonas-medencét és a környező esőerdőket érintette. A jelentés készítője, Anders Krogh szerint a szén-dioxid-elnyelő esőerdők eltűnésével erősödhet az éghajlatváltozás, ami megnehezíti a még megmaradt erdőterületek túlélését is. Hozzátette, hogy 

csak 2002 és 2019 között nagyobb erdőterület tűnt el a Föld színéről, mint Franciaország teljes területe.

Az amazonasi esőerdő brazíliai része jelentős nyomás alatt van évtizedek óta, mivel a mezőgazdasági termelés fellendülése miatt nagy erdőterületeket alakítanak át termőföldekké és legelőkké. A folyamat csak súlyosbodott azóta, hogy Jair Bolsonaro brazil elnök 2019-ben hivatalba lépett. Ugyanakkor továbbra is az Amazonas vidéke a legfontosabb a még megmaradt esőerdők megőrzése szempontjából. Az amazonasi és a szomszédos esőerdők alkotják a bolygó még érintetlen trópusi erdőborításának 73,5 százalékát.

A többségében Indonéziához tartozó délkelet-ázsiai szigetek a második helyen állnak a 2002 óta végbement – és esetükben elsősorban a pálmaolaj-ültetvények kialakítását szolgáló – erdőpusztítás tekintetében. Harmadik helyen Közép-Afrika áll, ahol a Kongó folyó medencéjének környékére összpontosul a mezőgazdasági és fakitermelési célból végrehajtott erdőirtás.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.