Brutális áradások Hawaiin, rendkívüli állapotot hirdettek

2021.03.10. 09:37

Rendkívüli állapotot hirdetett Hawaiin David Ige kormányzó, miután a heves esőzések okozta áradások súlyos károkat okoztak a köz- és magánvagyonban szerte a szigeteken. A kormányzó a Twitteren emlékeztetett arra, hogy ezzel lehetővé válik a rendelkezésre álló pénzforrások gyors és hatékony igénybe vétele azoknak a megsegítésére, akik bajba jutottak az ítéletidő miatt, amely szerinte péntekig is eltart.

A súlyos áradásokat miatt kedden evakuálni kellett a Honolulutól északra fekvő Haleiwa város közel négyezet lakóját. A település Oahu sziget északi partvidékén fekszik, amely a nagy hullámokat kedvelő szörfözök közkedvelt sportolási helyszíne. A Maui szigeten fekvő Haiku közelében előző napon átbukott a víz egy víztározó gátján, és gátszakadás veszélye miatt arra kérték a környékbeli lakosokat, hogy hagyják el otthonukat. 

A meteorológiai szolgálat szerint Haiku környékén hétfőn reggel hét óra és délután három között 33,4 centiméter eső esett. Féltucatnyi ház és két híd vált használhatatlanná vagy súlyosan megrongálódott. Michael Victorina megyefőnök arra figyelmeztette a helyi lakókat, hogy az felázott talaj miatt fölcsuszamlások is történhetnek. A turistákat pedig arra kérte, hogy ne hagyják el szállásukat – írta az MTI.