Rekordösszegű kártérítést fizet George Flyod családjának Minneapolis városa

2021.03.12. 20:31

Pénteken Minneapolis városa megállapodásra jutott a rendőrök által meggyilkolt George Flyod családjával a család által elindított polgári perben – írja az AP amerikai hírügynökség. A megállapodás szerint minneapolisi vezetés 27 millió dollár (átszámítva több mint nyolcmilliárd forint) kártérítést fog fizetni a 47 éves férfi haláláért.

A Floyd-család jogi képviselője, Ben Crump sajtótájékoztatóján elmondta, hogy eddig 

ez a legnagyobb összeg, amelyet tárgyalás előtti megállapodás nyomán  kifizetnek egy polgári perben. 

Erős üzenetet közvetít arról, hogy a feketék élete igenis számít és, hogy a nem fehér bőrűek elleni rendőri brutalitásnak véget kell vetni – emelte ki az ügyvéd. 

A George Flyod meggyilkolásáról virálissá vált videó váltotta ki a Black Lives Matter mozgalom több hónapon át tartó, a rendőri brutalitás elleni tüntetéssorozatát. A mozgalmat Nobel-békedíjra is jelölték 2021 januárjában.

Kapcsolódó

Nobel-békedíjra jelölték a Black Lives Mattert

Egy norvég képviselőt nyűgözött le a fekete polgárjogi mozgalom.

George Flyodot május 25-én gyilkolták meg. Egy fehér rendőr, Derek Chauvin intézkedés közben kilenc percen át térdelt a férfi nyakán egészen addig, amíg a fekete férfi meg nem halt. A kilenc perc alatt George Floyd többször jelezte, hogy nem kap levegőt. 

Derek Chauvin büntetőperének a tárgyalása hétfőn kezdődött el. Ha bűnösnek találják, a férfit akár 25 év börtönbüntetésre is ítélhetik. Három társát is vádolják, az ő tárgyalásuk csak nyáron kezdődik el.

Kapcsolódó

Hétfőn megkezdődhet a George Floyd megölésével vádolt rendőr tárgyalása

A tárgyalást az amerikai tévécsatornák is közvetíteni fogják.