Csaknem kilencezren mondták vissza az AstraZeneca-oltást Romániában

2021.03.14. 10:28

Csütörtök estétől péntek estig közel kilencezer, AstraZeneca-vakcinára előjegyzett ember mondta vissza az oltási időpontját Romániában – írja a Főtér.ro. Előzőleg aggasztó hírek jelentek meg a médiában az oltóanyag biztonságosságával kapcsolatban, már 12 ország függesztette fel időlegesen, elővigyázatosságból a vakcina használatát.

Románia csütörtökön késő este döntött úgy, hogy az Olaszország által is problémásnak talált szállítmány megmaradt részét egyelőre nem adja be. (Ennek jelentős részét – 77 ezret – már korábban felhasználták, így már csak 4257 adag került parkolópályára.) A nem olasz szállítmányból származó AstraZeneca-készletek felhasználását azonban nem függesztették fel Romániában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselői vizsgálják az ügyet. Az Európai Gyógyszerügynökség azt javasolja, hogy az európai országok nyugodtan használják az oxfordi vakcinát.

A csütörtök óta felszabadult kilencezer oltási időpont nagy részét máris lefoglalták azok, akik eddig nem jutottak lehetőséghez. Az oltási kampány koordinálásával megbízott bizottság arról tájékoztatta pénteken a Főtér.ro-t, hogy a felszabadult kilencezerből 5740 időpontra máris bejelentkeztek.

Kapcsolódó

WHO: az AstraZeneca használatának felfüggesztése csak elővigyázatossági intézkedés

A WHO vakcinákkal foglalkozó bizottsága szerint nincs ok-okozati összefüggés a vakcina és a vérrögképződéses esetek között.