Megbuktatta Evo Moralest, most letartóztatták

2021.03.14. 08:12

A bolíviai rendőrség letartóztatta és La Pazba szállította helyi idő szerint szombatra virradóra Jeanine Anezt, Bolívia előző, átmeneti kormányfőjét lázadás szítása és terrorizmus vádjával – adta hírül az MTI az AP amerikai hírügynökségre hivatkozva. A letartóztatáshoz az a nyomozás vezetett, amely az Evo Morales korábbi államfő elleni feltételezett puccs miatt indult.

Ánez törvénytelennek tartja letartóztatását. Állítása szerint nem államcsíny történt, hanem „alkotmányos siker”, amikor 2019-ben hatalomra jutott, Evo Morales pedig külföldre távozott.

A nyomozás a Morales alapította Mozgalom a Szocializmusért (MAS) párt egyik képviselőjének decemberben benyújtott panasza nyomán kezdődött, amelynek során Jeanine Anez mellett az átmeneti kormány két másik tagját, Alvaro Coimbra igazságügyi minisztert és Rodrigo Guzman energiaügyi minisztert is őrizetbe vették.

Bolíviában az utóbbi két évben igencsak gyorsan váltakoznak a különböző kormányok. Morales 13 éven át vezette Bolíviát, és a 2019-es választáson még mint elnök indult. A hivatalos eredmény szerint megnyerte, az ellenzék azonban csalást kiáltott, országszerte zavargások kezdődtek, végül Morales lemondott, miután a hadsereg kihátrált mögüle.

Morales előbb Mexikóba, majd Argentínába távozott, a hatalmat pedig a jobboldali Anéz vette át. Ezt követően tavaly ismét választást tartottak Bolíviában, amelyet a Mozgalom a Szocializmusért nyert meg a szavazatok 55 százalékával, és novembertől ismét ez a párt adja az elnököt Luis Arce személyében.