Lezárják Párizst és környéket

2021.03.19. 09:55

Egy hónapig tartó lezárást jelentett be 16 régióra vonatkozóan Jean Castex francia miniszterelnök, Párizst és környékét is beleértve, miután jelentősen megugrott az intenzív osztályon kezelt koronavírusos betegek száma – írja a France24.

A korlátozások péntek éjféltől lépnek életbe. Az iskolák és az alapvető termékeket árusító boltok, valamint a könyvesboltok nyitva maradnak.

 Este hét órától lép érvénybe a kijárási tilalom. Január 16-án még este 6-tól kezdődően vezették be, akkor 15 naposra tervezve azt, de azóta sem oldották fel. Szabadtéri testmozgást az otthontól számított tíz kilométeres körzeten belül lehet végezni.

Jean Castex csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, a járvány egyértelműen gyorsul, ez egyre inkább a harmadik hullámot jelzi. A bejelentés Franciaország első országos lezárásának egyéves évfordulójára esik. Emmanuel Macron elnök március 16-án tette közzé a bejelentést, a zárolás 2020. március 17-én délben lépett hatályba és 55 nappal később, május 10-én ért véget.

Macron most egyelőre ellenzi a teljes, országos lezárást, ehelyett régiószintű intézkedéseket szorgalmaz a járvány lassítása érdekében. A mostani megugrott terjedést elsősorban a brit mutánsnak tulajdonítja. 

A helyzet kritikus. Április közepéig nagyon nehéz lesz

 – mondta. Csütörtökön 38 ezer új koronavírus-fertőzöttet jelentettek Franciaországban, ez az elmúlt négy hónapban a legtöbb. A járvány kezdete óta több mint 4,1 millióan fertőződtek meg és 91 ezren hunytak el.