Terrorizmus vádjával nyomoznak a belarusz ellenzéki vezető ellen

2021.03.29. 22:09

Terrorcselekmény előkészítésének gyanújával indított nyomozást a belarusz főügyészség Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki vezető ellen, és utasította az Állambiztonsági Szolgálatot (KGB), szervezze meg a nemzetközi kutatást a volt elnökjelölt és társai után, jelentette a BelTA belarusz állami hírügynökség hétfőn Andrej Sved főügyészre hivatkozva.

Tyihanovszkaja  a szomszédos Litvániába menekült az augusztus 9-i, vitatott tisztaságú elnökválasztás után, és lemondásra szólította fel Alekszandr Lukasenko elnököt.

A 66 éves Lukasenko közel 27 éves elnöksége legnagyobb kihívásával néz szembe, a választás óta – amelyen őt hirdették ki hivatalosan győztesnek a szavazatok 80,1 százalékával, és amelynek az eredményét sem a belarusz ellenzék, sem az Európai Unió nem ismeri el –, a tiltakozók elözönlötték az utcákat.

A belarusz hatóságok a múlt héten őrizetbe vettek egy férfit, aki szerintük robbantásra készült Minszkben és Barisau város közelében egy laktanyában.

Sved hétfőn kijelentette, hogy Tyihanovszkaja  terrorcselekmények előkészítésében érintett, de részleteket nem közölt.

Ügyészek közölték, hogy 

kérni fogják Tyihanovszkaja és társai kiadatását Litvániától,

illetve Lengyelországtól.

A főügyészség eljárást indított terrorcselekmények előkészítésének a vádjával a BYPOL nevű szervezettel tagjai ellen is, amely – mint a TASZSZ írja – a biztonsági szervek jelenleg külföldön élő, ellenzéki beállítottságú tagjaiból áll, és szoros kapcsolatban van a Litvániába menekült Tyihanovszkaja  ellenzéki vezető Koordinációs Tanácsával.

Sved szerint az érintett személyek néhány napja a főváros és más városok területén robbantásokat és gyújtogatásokat próbáltak meg elkövetni.  • Tippek
  • Árfolyam