Ida
6 °C
9 °C

Etióp duzzasztógát: nincs egyezség sem Egyiptommal, sem Szudánnal

2021.04.07. 08:57

Nem történt előrelépés az Etiópia, Egyiptom és Szudán közötti tárgyalásokon a Kék-Nílus etiópiai szakaszán épülő gátról – közölte Egyiptom, azzal vádolva Etiópiát, hogy akadályozza a vita rendezését. A gát építése miatt a három ország között évek óta tart a vita. Ahmed Háfiz egyiptomi külügyi szóvivő közölte, hogy a tárgyalásokon nem történt előrelépés, az egyeztetések folytatásáról sem állapodtak meg.

Szudán bevonná a tárgyalásokba a Kongói Demokratikus Köztársaságot is, amely az Afrikai Unió soros elnöki posztját tölti be. Etiópia visszautasította a javaslatokat, ami az egyiptomi külügyi szóvivő szerint „a tárgyalásokra irányuló politikai akarat hiányát és a halogatásra való hajlamot tükrözi” – írta a távirati iroda.

„Továbbra is sürgetjük a feleket, folytassák az erőfeszítéseket, és tegyenek gyakorlati lépéseket a megegyezés érdekében” – jelentette ki Stpéhane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában vasárnap és hétfőn zajló egyeztetéseket köetően. Hozzátette, hogy a világszervezet támogatja a további egyeztetéseket.

Kapcsolódó

Újrakezdődnek a tárgyalások a Nílusnál épülő etióp gát ügyében

Akár heteken belül lefektethetik a a gát mögötti víztározó feltöltésének és működtetésének szabályait.

A 4,6 milliárd dollárba kerülő duzzasztógát – ami Afrika egyik legnagyobb infrastrukturális fejlesztése – a Kék-Nílus etiópiai szakaszán, Szudán határánál épül 2010 óta, amerikai pénzügyi támogatással.

Ám a vízhozamok csökkenése és az általában véve is szűkös vízforrások miatt vita robbant ki Kairó, Addisz-Abeba és Kartúm között. Egyiptom és Szudán olyan, jogilag kötelező érvényű megállapodást akar, amely szavatolná a megfelelő vízszabályozást. Etiópia az energiaexportját akarja növelni a gáttal. Egyiptom csaknem kizárólag a Nílusra támaszkodik a mezőgazdaság, az ipar és a lakossági vízfelhasználás területén.