Ármin, Pálma
8 °C
28 °C

Áramkimaradás az urándúsítóban, Irán atomterrorizmust emleget

2021.04.11. 17:35

Áramkimaradás volt az iráni Iszfahán tartományban fekvő natanzi atomlétesítményben egy nappal az után, hogy üzembe helyezték az új urándúsító centrifugákat.

Behruz Kamalvandi, az iráni atomenergia-hivatal szóvivője szerint az áramelosztó hálózat hibásodott meg, de senki nem sérült meg, és szennyező anyag sem került a környezetbe, az AP hírügynökség pedig a friss hírében azt írja, hogy a hivatal vezetője, Ali Akbar Szalehi nukleáris terrorizmus kifejezéssel írta le az esetet. Az izraeli médiában gyors egymásutánban felröppenő hírek szerint az atomlétesítményben a Moszad hajtott végre cybertámadást, online szabotázsakciót, amelynek következtében az urándúsító centrifugákat le kellett állítani.

Irán 2019 májusában kezdte el szándékosan és deklaráltan – az utóbbi hónapokban egyre gyorsabb ütemben – megsérteni azt a megállapodást, amelyet 2015-ben kötött az Egyesült Államokkal az atomprogramja korlátozásáról. Ennek oka az volt, hogy a Donald Trump elnök vezette Egyesült Államok 2018-ban kilépett a szerződésből azzal a váddal, hogy Irán már addig sem tartotta be azt. Donald Trump egyúttal újra bevezetett Irán ellen olyan büntetőintézkedéseket, amelyeket a megállapodás 2015-ös megkötése után Washington feloldott.

A 2015-ös megállapodás csak a korábban használt, IR–1 jelű centrifugák alkalmazását engedélyezte Iránnak, amelyek lassabbak, mint ezek a modernebb változatok. Irán az IR–1 óta már számos újabb verziót fejlesztett ki. Elkezdték a még gyorsabb, IR–9 jelű centrifuga gépészeti próbáit, miközben még az IR–8 jelű is fejlesztés alatt van. Az IR–9 már ötvenszer olyan gyorsan választja el az uránizotópokat, mint amire az IR–1 volt képes. IR–2-esből ezer darab üzemel már, IR–4-esből pedig 164.

Januárban Irán elkezdte 20 százalékos tisztaságúra dúsítani az uránt, amivel már csak egy technikai lépésre van attól, hogy fegyverminőségű uránt állítson elő, miközben Teherán váltig állítja, hogy nem célja atomfegyver kifejlesztése, polgári (tudományos) célból van szüksége a dúsított uránra. Izrael mindig meg volt győződve arról, hogy Irán atomfegyvert akar, és ezt azzal támasztja alá, hogy az atomtöltet hordozásához szükséges ballisztikus rakétáit is folyamatosan fejleszti Irán, valamint kutat egyéb, ehhez szükséges technológiák terén.

A 20 százalékosra dúsított iráni urán mennyisége immár eléri az 55 kilogrammot, miközben januárban még csak 17 kilogramm volt – írta az AP hírügynökség.