Tálib fegyveresek végeztek az afgán biztonsági erők több mint húsz tagjával

2021.04.13. 17:08

Az afgán biztonsági erők legalább 22 tagjával végeztek tálib felkelők az elmúlt nap során Afganisztán négy tartományában, közölték kedden afganisztáni tisztségviselők.

Legalább tíz katona vesztette életét a radikális iszlamista lázadók katonai támaszpontok elleni támadásaiban

 az észak-afganisztáni Balh tartományban, tudatták tartományi tanácsosok. Hétfőn ugyanebben a tartományban a biztonsági erők két tagjával végeztek a felkelők.

Tisztségviselők és tartományi illetékesek beszámolói szerint 

a tálibok támadásaikban legalább öt rendőrt öltek meg

– többeket pedig megsebesítettek – az északi Baglán tartományban, a különleges erők legalább három tagjával végeztek az északkelet-afganisztáni Badahsán tartományban, és a biztonsági erők legalább két tagját ölték meg az északi Farjáb tartományban.

A tálibok nem hagynak fel a kormányerők elleni támadásokkal, dacára annak, hogy béketárgyalásokat folytatnak a kormánnyal.

Asraf Gáni afgán elnök hétfői televíziós beszédében arra kérte a radikális iszlamistákat, hogy tartózkodjanak az erőszaktól, egyúttal hirdessenek tűzszünetet. A tálibok egyelőre nem reagáltak.

A felkelők katari politikai irodájának szóvivője hétfőn közölte: a tálibok nem állnak készen arra, hogy részt vegyenek az afganisztáni helyzet rendezését célzó, pénteken kezdődő isztambuli békekonferencián, álláspontjukra azonban nem adott semmiféle magyarázatot.