Paszkál
10 °C
15 °C

Londoni orosz nagykövet: Alekszej Navalnijt nem hagyják meghalni a büntetőtáborban

2021.04.18. 20:28

Oroszország londoni nagykövete szerint az orosz hatóságok nem hagyják, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus meghaljon a büntetőtáborban. Andrej Kelin a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette azt is, hogy nincs háborús helyzet az orosz-ukrán határon.

Navalnij egyik orvosa szerint a 44 éves, a 2 és fél évre büntetőtáborra ítélt, éhségsztrájkoló politikus akár a közeli napokban meghalhat, mivel rendkívül rossz a vérképe, és a leletek arra vallanak, hogy Navalnijt szív- és veseleállás fenyegeti.

Kapcsolódó

Bármelyik percben meghalhat Alekszej Navalnij az egyik orvosa szerint

Vészesen magas a káliumszintje, megemelkedett kreatininszintje pedig veseproblémákról árulkodik.

A londoni orosz nagykövet azonban a BBC televízió vasárnapi interjúműsorában azt mondta, Alekszej Navalnij kórházi ellátásban részesül nem messze attól a helytől, ahol büntetését tölti. Kelin hozzátette: tudomása szerint az ellenzéki politikus nem emelt panaszt kezelésének körülményei miatt.

Higgye el nekem, ügyelünk arra, hogy megkapja a szükséges orvosi ellátást 

– fogalmazott a diplomata.

Szombaton jelent meg világhírű művészek és értelmiségiek Putyinhoz írt nyílt levele, melyben azt követelik a levél aláírói, hogy biztosítsanak Alekszej Navalnijnak megfelelő orvosi ellátást.

Kapcsolódó

J. K. Rowling, Benedict Cumberbatch és Nádas Péter is üzent Vlagyimir Putyinnak

Világhírű művészek kérik az orosz elnököt, hogy biztosítsa Alekszej Navalnij számára a szükséges egészségügyi ellátást.

Arra a riporteri kérdésre, hogy az orosz hatóságok hagynák-e meghalni az ellenzéki politikust a büntetőtáborban, Kelin úgy válaszolt: Oroszország „természetesen soha nem engedné", hogy ez megtörténjen.

Az Ukrajna környéki legutóbbi orosz haderőösszevonások célját firtató kérdésre a londoni orosz nagykövet a vasárnapi BBC-műsorban azt mondta, hogy hadgyakorlatokról van szó, ahogy azt az orosz védelmi minisztérium is jelezte, és ezek a hadgyakorlatok „nem tartanak örökké".