Amerikában megcsinálják: gombából lesz szalonna
További Külföld cikkek
- Euronews: Azerbajdzsán szerint az oroszok lőhették le a lezuhant gépet
- A magyar kormány milliókkal támogatja a szír keresztényeket
- Tűz ütött ki karácsony első napjának éjjelén egy segesvári szórakozóhelyen
- Letartóztattak egy boszniai minisztert, miután durva vádak érték őt
- Meghalt a szlovén Alpokban eltűnt magyar túrázó
A hús alapanyaga a micélium, a mindennapos gombafonalak szövedéke. A végtermék sokkal inkább hasonlít a bacon izgalmas textúrájára, mint azokban a kísérletekben, amelyekben a szalonnát olajokkal vegyített szója- vagy borsófehérjéből állították elő.
Az Atlast próbálkozását a többi között a népszerű hollywoodi sztár, Robert Downey Jr. vállalkozása is finanszírozza.
Az üzleti terv végtelenül egyszerű. Ez egy nyereséges termék, amely idővel nagyon versenyképes lesz az állati eredetű hússal összehasonlítva
– idézi a Forbes Eben Bayert, az Atlast társalapítóját.
A befektetők segítségével szándékozza meghódítani a piacot a cég, amely MyBacon márkanév alatt forgalmazza termékét.
Maker Of Mushroom-Sourced Bacon Raises $40 Million To Reach Grocers At Scale https://t.co/j64vcI9ijh pic.twitter.com/hLHcePMuA5
— Forbes (@Forbes) April 15, 2021
A bacon glutén-, koleszterin- és GMO-mentes, azaz nem tartalmaz génmódosított organizmust. Természetbarát, és növényi fehérjéből készül – így hirdeti magát a MyBacon.
Két szelet, azaz 40 gramm szalonna energiatartalma mindössze 80 kalória.
A bacon zsírszegény, és csupán hat összetevőből: a gombák micéliumából, finomított kókuszolajból, nádcukorból, pelyhesített sóból, füstzamatból és répaléből készül.
Nemes alapanyagok felhasználásával
Bayer persze nem tegnap kezdte kutatásait. Már egyetemistaként érdekelte a gomba hasznosítása, így 2007-ben a Rensselaer Polytechnic hallgatójaként vizsgálta a micélium fizikáját és kémiáját. Ezzel párhuzamosan fejlesztette a házi komposztolás eljárását, és a vegán, növényi eredetű bőr gyártását. Saját bevallása szerint ekkor ébredt rá, hogy a gombaszövedék az élelmiszergyártás alapanyaga lehet.
A 40 millió dolláros (12 milliárd forintos) támogatásból épül maga a gyár, a világ legnagyobb micéliumfarmja, és ebből az összegből képzik a munkaerőt.
Az Atlast nemes gombák, a többi között a shiitake és a laskagomba fonalaiból képes az ínyenceket is megtévesztő szalonna előállítására.
„Összetevőinkből elképesztően hiteles bacon állítható elő” – mondja Bayer.
A húshelyettesítő élelmiszerek forradalma
Ha beválik az ötlet, új távlatok nyílnak az ún. alternatív húspiacon. Eddig ugyanis jobbára csak darálthús és bizonyos felvágottak készültek növényi alapanyagokból. Növényi eredetű bacon, steak vagy karaj egyelőre nem kapható.
Eközben csak a bacon kiskereskedelmi forgalma csak az Egyesült Államokban elérte a 6,2 milliárd dollárt, és 2019-hez képest 21 százalékkal növekedett egy év alatt.
A tetemes összegből csupán 37 millió dolláros forgalmat generált a húsmentes bacon.
A MyBacon konyhai előkészítése semmiben sem különbözik a hagyományos szalonna sütésétől. A zsíros szeletekhez hasonlóan a gomba alapanyagú bacon is hullámossá válik, a megszokott ízeket pedig a modern aromatudomány pótolja.
A gombaszalonna tetején – sütés közben – ugyanúgy buborékok képződnek, ráadásul az eredetihez hasonlóan serceg.