Paszkál
10 °C
15 °C

Májusban megkezdik a csapatok kivonását Afganisztánból

2021.04.25. 18:58

Az Egyesült Államok és a NATO kezdőlépéseket hajt végre csapatai Afganisztánból történő kivonásának keretében – közölte a dél-ázsiai országban állomásozó nemzetközi erők parancsnoka vasárnap Kabulban.

Az MTI beszámolója szerint Austin Scott Miller tábornok azt is elmondta, hogy a folyamat már megkezdődött, miután Joe Biden amerikai elnök a múlt héten bejelentette, hogy szeptember 11-ig valamennyi katonát kivonnak Afganisztánból, de vita folyik egy esetleges még korábbi, már július 4-i határidős csapatkivonásról is.

Mindkét dátum jelképes: 2001. szeptember 11-én hajtotta végre az al-Kaida terrorhálózat az egyesült államokbeli támadásokat, július 4. pedig a függetlenség napi nemzeti ünnep az Egyesült Államokban.

Valamennyi katonai egységünk a csapatkivonulásra készül. A hivatalos bejelentés időpontja május elsején lesz, de már megkezdtük az ehhez szükséges kezdőlépések megtételét

– tette hozzá a parancsnok. Miller közölte, hogy ő fogja levezényelni a rendezett afganisztáni csapatkivonást, és ennek keretében a támaszpontokat és a felszerelést átadják az afgán biztonsági erőknek.

Hivatalos információk szerint 2500 amerikai katona állomásozott a legutóbbi időkben Afganisztánban. A többi 18 ezer szerződéses alkalmazott különböző feladatokat lát el az országban. A NATO-nak mintegy 7500 katonája állomásozik a közép-keleti államban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter április 14-i tájékoztatása szerint korábban Magyarország 120-130 katonával volt jelen az ázsiai országban,  ám ma már csak egy kilencfős magyar kontingens vesz részt az afganisztáni NATO-kötelékben.