A népakarat betilthatja a melegházasságot Svájcban

2021.04.27. 20:50

Összegyűlt Svájcban kellő számú aláírás népszavazáshoz az azonos neműek házasságának betiltásáról, ami felülbírálhatja a 2020-ban hozott, engedélyező törvényt.

A törvényben azt is engedélyezték, hogy valaki legálisan nemet váltson egy nyilatkozattal. Mindez nagy változás volt Svájcban, amely a melegjogok terén jóval konzervatívabb, mint más nyugat-európai országok. Franciaország 2013-ban, Németország 2017-ben legalizálta az azonos neműek házasodását.

Svájc kormánya kedden igazolta, hogy a törvény ellenzői elég aláírást gyűjtöttek népszavazáshoz, amely Svájcban a közvetlen demokrácia gyakorlásának gyakori eszköze. A referendum időpontjáról várhatóan májusban döntenek, de leghamarabb csak szeptemberben tarthatják meg a népszavazást – írja az MTI.

A melegházasságok svájci ellenzői szerint azonos neműek házasságkötése „hamis", csakis férfi és nő kelhet egybe.

Bár összegyűlt a népszavazáshoz szükséges számú aláírás, korábbi felmérések szerint a svájciak döntő többsége támogatja, hogy az azonos neműek is köthessenek egymással házasságot.

A Svájcban élő azonos neműek egyetlen lehetősége a törvény elfogadásáig tavaly decemberben a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése volt. Ez azonban nem biztosított nekik ugyanolyan jogokat a honosítás és az örökbefogadás terén, mint a heteroszexuális pároknak.

A JOGSZABÁLY LEHETŐVÉ TESZI AZT IS, HOGY LESZBIKUS PÁROK SPERMADONORT VEGYENEK IGÉNYBE MESTERSÉGES MEGTERMÉKENYÍTÉS CÉLJÁBÓL.

Jogvédők történelmi jelentőségű győzelemként méltatták a 2013 óta tárgyalt jogszabály elfogadását a leszbikus, homoszexuális, biszexuális, transznemű és interszexuális (LGBTI) kisebbségekhez tartozó emberek jogai szempontjából. A svájci melegjogi szervezetek pedig bejelentették, hogy felkészülnek a referendumra.