Továbbra sem tud megalakulni az új bolgár kormány

K EPA20191212095
2021.04.27. 21:40
A bolgár választásokat ezúttal is sok botrány kísérte.

Az április 4-i országgyűlési választások óta még mindig nem sikerült kormányt alakítani Bulgáriában – számol be róla a Balkan Insight.

A választásokat ismét a Bojko Boriszov miniszterelnök által vezetett Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt és szövetségesei nyerték, mögöttük második helyen ezúttal egy teljesen új populista szerveződés, a Vannak Ilyen Emberek (ITN) végzett, míg a szocialisták csak harmadikok lettek. 

A győzelem ellenére a GERB és a szocialisták is rendkívül meggyengültek, a kétpólusú bolgár politikai rendszer pedig sokkal tagoltabb lett, hiszen három olyan párt is sok képviselői helyet szerzett, amelyeknek eddig nem volt parlamenti mandátuma.

A 240 fős bolgár parlamentbe ezúttal hat pártszövetség jutott be, azonban egyikük sem kapott 75 mandátumnál többet. A győztes GERB ráadásul nem tud megegyezni nemhogy koalícióról, de még külső kormánytámogatásról sem. Elégedetlenségének Boriszov is hangot adott a Facebookon élő közvetítésben:

Akik jelenleg a parlamentben ülnek, arrogánsak azokkal szemben, akik megnyerték a választásokat. Ők most szórakoznak Boriszovval (magáról egyes szám harmadik személyben beszélve – a szerk.), de majd visszatérnek a falvaikba. Nevetséges, hogy akik ötödik-hatodik helyen végeztek a választásokon, úgy beszélnek, mint a tanítómesterek.

A választásokat azért körüllengték a botrányok Bulgáriában. Bogomil Sztanev, Belgun falu polgármestere például azt állítja, hogy megverték, mert nem biztosított elég szavazatot a GERB-nek. Emellett április 21-én egy professzort kirúgtak az egyik szófiai egyetemről, miután a Facebookon kritikus bejegyzést tett közzé a GERB választási kampányáról.

(Borítókép: Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök érkezik az Európai Néppárt (EPP) tanácskozására Brüsszelben 2019. december 12-én. Fotó: MTI / EPA / Stephanie Lecocq)