Koronavírus: leállt Oroszország

2021.05.03. 08:18

Oroszországban folyamatos munkaszünetet rendeltek el május 1. és 10. között, a „májusi ünnepekre”, hogy megszakítsák a járvány terjedésének láncolatát – mondta Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter a Rosszija 1 televíziónak.

A munka ünnepe és a győzelem napja mellett az ortodox húsvétot is most ünneplik. Oroszországban még mindig több mint 300 ezer fertőzöttet tartanak megfigyelés alatt.

Kapcsolódó

Vlagyimir Putyin kiadta az utasítást, mindenkit beoltanak koronavírus ellen Oroszországban

A világ legjobb vakcinájával, bár a Szputnyik V gyártója még nem nyújtott be kérelmet a készítmény uniós alkalmazásának jóváhagyására.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes jelezte: naponta 200-300 ezer embernek adják be a Covid–19 elleni vakcinát.

Az oltásra jelentkezők 47 százaléka 65 évesnél idősebb. A Szputnyik V gyártójának adatai szerint vasárnapra több mint 12,4 millió ember, a lakosság 8,5 százaléka kapta meg az oltás mindkét dózisát. Murasko szerint a közösségi immunitás megszerzéséhez 69,8 millió ember beoltásához van szükség, írta a napi.hu.

Oroszországban az operatív törzs által vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8697-tel emelkedett, és meghaladja a 4,82 milliót. Szombaton 342 fertőzött életét követelte a Covid–19 és szövődményei. A járvány kezdete óta több mint 110 ezren hunytak el a kórban.

Kapcsolódó

Oroszországban 26-féle vakcinán dolgoznak jelenleg

Putyin szerint hamarosan újabb orosz oltások megjelenése várható.

Oroszországban január derekán kezdődött meg a tömeges oltás.

Január közepéig 63 ezer ember lelte halálát a kórban Oroszországban, a fertőzés gyanújával több mint 616 ezer embert tartottak orvosi megfigyelés alatt. Tavaly decemberben jelentették be: Oroszországban 17 kutatóintézet 26 féle, Covid–19 elleni vakcinán dolgozik.