A románok elfogadják a magyar védettségi igazolványt, de van egy feltételük

2021.05.15. 06:36

A román hatóságok elfogadják a magyar védettségi igazolványt – erősítette meg a Maszol.ro portálnak pénteken a határrendészet szóvivője és az Arad megyei tiszti főorvos.

A Maszol kitért arra, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és román kollégája, Bogdan Aurescu gyulai találkozóján is téma volt az oltási igazolványok kölcsönös elismerése, és Florin Cîțu román miniszterelnök is megerősítette a múlt héten a magyar védettségi igazolvány elfogadását, de román–magyar megállapodás nem született a kérdésben. Ezért általános a bizonytalanság az utazni vágyók körében.

A határrendészet Arad és Bihar megyei szakaszát felügyelő nagyváradi regionális igazgatóság szóvivője, Laura Bondar megerősítette, elismerik a magyarországi védettségi igazolványt, ám hangsúlyozta, hogy karanténügyben a tisztiorvosi hivatal az illetékes. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az országos vészhelyzeti bizottság már januárban lehetővé tette, hogy a járványügyi szempontból kockázatosnak számító országból érkező, beoltottságukat bizonyító személyek mentesüljenek Romániában a karantén alól.

Horea Timis Arad megyei tiszti főorvos pontosította, 

a kártya tulajdonosa csak abban az esetben mentesül a karantén alól, ha az oltás második adagjának felvételétől eltelt legalább tíz nap.

Azok is mentesülnek Romániában a karantén alól, akik hitelt érdemlően bizonyítják, hogy átestek a koronavírus-fertőzésen a belépés előtt legalább 14, legkésőbb pedig 90 nappal, vagy egy igazoltan pozitív személlyel kapcsolatba kerültek ez idő alatt.

Védettségi igazolvány nélkül 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel is elkerülhető a karantén Románia területén, ha a belépő nem marad három napnál (72 óránál) tovább az ország területén.  • Tippek
  • Lakáshitel