Tengerparti esőerdőt vett Kína Sierra Leonéban

2021.05.17. 17:59

Száz hektárnyi területet vásárolt Kína Sierra Leonétól a nyugat-afrikai ország Black Johnson nevű partján és az azt övező esőerdőben, hogy ipari halászkikötőt építsen. A környezetvédők „katasztrofális emberi és ökológiai csapásnak" minősítették az 55 millió dolláros (16 milliárd forintos) üzletet – írja a The Guardian

A brit lap kiemeli, hogy a kínai építkezési projekt által érintett Western Area Peninsula nemzeti park több veszélyeztetett faj otthona, míg a helyi halászok itt fogják ki a belföldi piacon értékesített halak – sügérek, szardíniák, barrakudák – 70 százalékát.

A Sierra Leone-i kormány az üzletet nem jelentette be előzetesen, csak azután adott ki közleményt, hogy felröppentek a róla szóló híresztelések a közösségi médiában. A kommünikében hangsúlyozták, hogy tonhalat és egyéb nagyhalakat halászó, nemzetközi piacokra szállító hajók kikötőjének készül a kínai létesítmény, amely tartalmazna egy „hulladékgazdálkodási komponenst”, hogy „tengeri és egyéb hulladékokat hasznos termékekké alakítsanak át”.

A tengerparton földbirtokkal bíró James Tonner a The Guardiannek azt mondta, hogy a projekt, amely gyanúsan alkotmányellenes, mivel nem szolgálja a közjót, megtizedelné a halálállományokat, beszennyezné az ívási területeket, és egész ökoszisztémákat pusztítana el. Édesapja szerint az építkezéssel halászok tucatjai mondhatnának búcsút megélhetésüknek, ahogy a turizmusnak is befellegezne. 

A kormány mindenesetre kitart amellett az álláspontja mellett, hogy a részben kínai „pénzügyi támogatásból" épülő komplexum nem a halállományt fenyegető halászfarm lesz, és bár nem lesz minden száz százalékban tökéletes, törekedni fognak arra, hogy közel tökéletes legyen.   • Hírek
  • Csok