Ilyen az, ha Washington lecsap a kelet-európai korrupcióra

GettyImages-1227659790
2021.06.08. 11:01
Korrupt bolgár „üzletembereket” és politikusokat, továbbá elsősorban a szerencsejátékhoz köthető 64 céget sújtott szankciókkal az amerikai pénzügyminisztérium – alig egy hónappal a július 11-i előrehozott bulgáriai választások előtt.

Az Egyesült Államok átfogó korrupcióellenes szankciókat vezetett be magas rangú bolgár hatalomgyakorlók ellen, miközben az Európai Unió nem képes szembeszállni a balkáni ország jogállamisági válságával – állapította meg a Politico. Az érintetteket és családtagjaikat kitiltották az Egyesült Államokból, vállalkozásaik nem üzletelhetnek amerikai cégekkel és bankokkal, esetleges amerikai vagyonukat pedig befagyasztják.

A bolgár kísértetiesen emlékeztet a magyar kitiltási botrányra. Hat embert – szintén korrupció gyanújával – 2014 októberében kitiltottak az Egyesült Államokból.

Amerika szokatlanul kemény lépése kínos az EU számára, mivel rávilágít arra, hogy a tömb képtelen saját térségét ellenőrizni a gyakran uniós forrásokhoz kötődő korrupciós botrányok sokasága miatt. Az uniós pénz egy része a bolgár maffia és befolyásos oligarchák zsebében köt ki.

Az intézkedés az eddigi legnagyobb amerikai akció az elszámoltathatósági Magnyitszkij-törvény alapján, amely a korrupció és az emberi jogok megsértőit veszi célba világszerte.

Az Egyesült Államok kiáll minden bolgár mellett, aki a korrupció felszámolására törekszik azáltal, hogy elősegíti a Bulgária gazdasági működését és demokratikus intézményeit aláásó korrupt tisztviselők elszámoltatását

– üzente Andrea M. Gacki, a vagyonellenőrzési hivatal igazgatója.

Brüsszel nem állt ki a korrupció ellen küzdő bolgárok mellett.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Angela Merkel német kancellár szemet hunyt a jogállamiság összeomlása felett az unió legszegényebb országában. A bolgár igazságszolgáltatási rendszer hiányosságai miatt sosem vonták felelősségre Bojko Boriszov volt miniszterelnököt, aki egy évtizeden át uralta az ország politikáját, és szoros szövetségesük volt az EU politikai színpadán a jobbközép Európai Néppártban. Bár az egykori tűzoltó és karatebajnok az áprilisi választásokon elvesztette a hatalmat, pártja a közvélemény-kutatások szerint változatlanul a legesélyesebb a július 11-i újabb választások előtt.

A szankcióval sújtottak

A korrupció nem új keletű Bulgáriában, de már annyira elburjánzott, hogy az oligarchikus maffia ténylegesen átvette az irányítást az állam felett. Elfoglalta az igazságszolgáltatást, a titkosszolgálatokat és a médiát, és ezeken az intézményeken keresztül gyakorolja hatalmát.

A szankciókkal sújtottak egyike Deljan Peevszki, egy ellentmondásos médiamogul és volt parlamenti képviselő, aki már 2019-ben munkaidejének java részét Dubajban töltötte.

Peevszki „rendszeresen részt vett korrupcióban, befolyással való üzérkedést és kenőpénzeket használt fel arra, hogy megvédje magát, ugyanakkor ellenőrzést gyakoroljon a bolgár társadalom kulcsfontosságú intézményei és ágazatai felett” – áll az amerikai pénzügyminisztérium határozatában.

Az amerikai kormány szankciókkal sújtotta a szökésben levő kaszinóbárót, a Koponya néven elhíresült Vaszil Bozskovot, Bulgária egyik leggazdagabb emberét, továbbá Ilko Zseljazkovot, aki jelenleg a nemzeti hírszerzési hivatal tagja, valamint 64, hozzájuk köthető céget.

„A korrupció leépíti a jogállamiságot, gyengíti a gazdaságot és a gazdasági növekedést, aláássa a demokratikus intézményeket, tartósítja a konfliktusokat, és megfosztja az ártatlan civileket az alapvető emberi jogoktól” – üzente Washington.

A pénzügyminisztérium szankcióival egyidejűleg az amerikai külügyminisztérium beutazási tiltólistára tett bolgár közéleti személyiségeket – köztük egy volt miniszterhelyettest – és családtagjaikat.

A nagy kérdés az, hogy kit korrumpáltak?

– mondta Elena Joncheva, az Európai Parlament képviselője, aki Boriszov egyik legélesebb bírálója.

A jéghegy csúcsa

A részletes indoklás szerint a most is Dubajban bujkáló Bozskov – aki ennek ellenére politikai pártot jegyzett be, amely az áprilisi választásokon a szavazatok közel 3 százalékát szerezte meg – „több alkalommal megvesztegetett kormányzati tisztviselőket”, köztük „egy jelenlegi politikai vezetőt”.

Bozskov azt tervezte: bolgár tisztségviselőket és egy bolgár politikust veszteget meg azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen „orosz politikai vezetők számára a bolgár kormánytisztviselők befolyásolására”.

Zseljazkovot azzal vádolják, hogy Peevszki fedőembereként működött a korrupciós ügyletekben.

Feketelistára kerültek mások is

Az Igen, Bulgária! korrupcióellenes párt vezetője üdvözölte a szankciókat.

„Peevszki és Bozskov működtette a kiterjedt korrupciós rendszert, amit meg kell szüntetni, Boriszovnak pedig távoznia kell a politikai színtérről” – nyilatkozta Hriszto Ivanov.

A bolgárok azt szeretnék, ha intézményeik végre fokoznák a korrupció elleni küzdelmet

– ezt mondta Maja Manolova a dnevnik.bg online hírportálnak. „A bolgár állam az egyetlen, amely nem ismerte fel a határozott korrupcióellenes intézkedések szükségességét” – tette hozzá a volt ombudsman.

A bolgár külügyminisztérium a szankciók bejelentése után kiadott közleményében nem tért ki konkrét ügyekre, de megerősítette, hogy Szófia elkötelezett a korrupció elleni küzdelem mellett, és továbbra is kész a párbeszédre Washingtonnal.

Két nappal később azonban a Reuters szerint az ideiglenes kormány közölte: Bulgária saját feketelistát állít fel azokról a vállalatokról és személyekről, akik kapcsolatban állnak a szankciókkal sújtott három bolgárral és 64 céggel.

Az állami közigazgatási szerveknek és az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő vállalatoknak meg kell szakítaniuk a kapcsolatot a listán szereplő személyekkel – áll a kormány közleményében.

„Az állami intézményeknek és vállalatoknak le kell állítaniuk minden tranzakciót az amerikai szankciós listán szereplő személyekkel és társaikkal. Ellenkező esetben maguk is felkerülhetnek a listára” – mondta Aszen Vasziljev pénzügyminiszter.

(Borítókép: Tüntetők Bulgáriában 2020. július 16-án. Fotó: Jodi Hilton / NurPhoto / Getty Images)