Az FBI saját üzenetküldője csalta lépre az alvilág prominenseit

GettyImages-607713908
2021.06.09. 06:02
A bűnözők titkosított kommunikációs eszköznek vélték az ANoM alkalmazást, ahol a kábítószer-kereskedelemet és a gyilkosságot egyaránt a törvény elől bujkálva tervezhették meg. Tévedtek.

A hálózatot ugyanis csaknem három éven át az FBI és az Ausztrál Szövetségi Rendőrség, az AFP figyelte.

Ez utóbbi közleménye alapján 2018 óta szó szerint olvasták a bűnözők titkos üzeneteit a névtelenségre, anonimitásra utaló ANoM alkalmazáson – egy olyan feketepiaci appon, amely csak speciálisan előkészített mobiltelefonokon érhető el.

Az alkalmazást azonban az amerikai szövetségi nyomozóiroda, az FBI működtette – írja a New York Times.

Az AFP szerint a dekódolt üzenetekből gyűjtött információk alapján az elmúlt három évben több mint 500 vádpont alapján 224 gyanúsítottat tartóztattak le, ráadásul 3,7 tonna kábítószert és csaknem 35 millió dollár készpénzt foglaltak le csupán Ausztráliában.

Világszerte összesen 800 bűnözőt vettek őrizetbe – jelentette a BBC.

A vádlottak egy része az ausztrál székhelyű olasz maffiával, törvényen kívüli motoros bandákkal, ázsiai bűnszövetkezetekkel és az albán szervezett bűnözéssel áll kapcsolatban.

A Ironside művelet, a Vasakarat három éve kezdődött az FBI, az AFP, az új-zélandi rendőrség és az Europol együttműködésével.

Az akcióban a bűnözők több tervét meghiúsítottak, köztük egy ausztrál külvárosi kávézóban tervezett tömeges lövöldözést és egy öttagú család meggyilkolását – közölte az AFP illetékese. A bűnüldözők ugyanis hozzáfértek az alkalmazáshoz – mondta Reece Kershaw.

A lebutított, titkosított alkalmazás

Az ANoM csak a feketepiacon vásárolt telefonokon működött, amelyek telefonálásra vagy e-mail küldésére alkalmatlanok voltak. A telefonok kizárólag olyan másik készülékre tudtak üzeneteket küldeni, amelyen szintén telepítették az AnoM-ot. Ahhoz, hogy a bűnözők hozzájussanak egy AnoM-kompatibilis készülékhez, ismerniük kellett egy olyan bűnözőt, aki az alkalmazást már használta.

A készülékek egyre népszerűbbek lettek a bűnözői körökben, mivel a szervezett bűnözés vezetői kezeskedtek titkosításáért

– áll az AFP közleményében.

Az alkalmazás felhasználói épp csak azt nem tudták, hogy az FBI-nak nemcsak hozzáférése volt az alkalmazáshoz, hanem le is hallgatta a kommunikációt, amit arra használt fel, hogy információkat gyűjtsön a bűnelkövetésről.

Kershaw szerint a bűnözők nem kódolták üzeneteiket, és nem használtak álneveket az ANoM-on abban a hiszemben, hogy kommunikációjukhoz senki sem fér hozzá.

„Lényegében beférkőztünk a szervezett bűnözés bugyrába, és olyan akciót hajtottunk végre, amire korábban még sosem volt példa” – mondta Kershaw.

„A titkosított kommunikációs alkalmazások használata kivételes kihívások elé állítja a bűnüldözést. Az ANoM olyan lehetőségeket tárt fel, amelyek korábban elképzelhetetlennek tűntek” – állítja az ausztrál rendőrség.

Az akciót több száz letartóztatás követte, és több tonna kábítószert is lefoglaltak a tengerentúlon – tette közzé az AFP, de a részleteket nem ismertette. Az Ausztráliában lefoglalt vagyontárgyak értéke a hatóságok becslése szerint több millió dollár.

Az eltelt három évben 18 országban több mint 9000 rendőr vett részt a Vasakarat-műveletben – jelentette a CNN.

Az AFP szerint egyébként a művelet eredményeként további letartóztatások várhatók Ausztráliában és másutt.

(Borítókép: Képünk illusztráció! Fotó: Drew Angerer / Getty Images)