Saját fiát ajánlotta fel túsznak az örmény kormányfő

2021.06.09. 20:56

Nikol Pasinján ügyvezető örmény miniszterelnök utasította az illetékes állami szerveket, ajánlják fel Azerbajdzsánnak túszként a fiát, Asotot a Hegyi-Karabah területéért vívott tavalyi háborúban foglyul ejtett örmény katonák helyett.

Egy nappal korábban Szerzs Szargszján, a köztársaság harmadik államfője bírálta Pasinjánt egy kijelentése miatt, amelyben azt hangoztatta, hogy a fogságban lévő örmény katonáknak még egy-két hónapot várniuk kellhet kiszabadulásukra. Szargszján erre reagálva kezdeményezte, hogy a kormányfő fiát cseréljék be az örmény hadifoglyokra.

Asot Pasinján a Facebookon azt írta, hogy készen áll ilyen cserére.

Örményországban súlyos belpolitikai válságot idézett elő, hogy a kormányfő 2020 novemberében elemzők szerint kapitulációval felérő, Örményország számára kedvezőtlen feltételeket tartalmazó tűzszüneti megállapodást írt alá, miután Azerbajdzsán az általa indított háborúban jelentős területeket foglalt el a vitatott hovatartozású, jogilag Azerbajdzsán részét képező, de túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah enklávéban.

A tűzszüneti megállapodás aláírása után tüntetéssorozat kezdődött Örményországban, a tüntetők Pasinján távozását követelték. A tiltakozó megmozdulások az előrehozott parlamenti választás kihirdetése után is folytatódtak. A tiltakozók szerint a kormányfőnek nem lenne szabad indulnia a következő választáson, hanem egyszer és mindenkorra távoznia kellene a politikából – számolt be az MTI.  • Csok