Nagy bajok vannak a romániai megyék gazdálkodásával

2021.06.09. 13:15

Romániában 41 megyei önkormányzat közül 33 a saját alkalmazottainak a bérét sem tudja önerőből előteremteni. Van olyan megye, ahol az önkormányzatnál és az alárendelt intézményeknél dolgozók béralapja két és félszer nagyobb a saját bevételeknél, írta a Maszol.ro portál. Emil Boc Kolozsvár nemzeti liberális polgármestere szerint a megyék felszámolása megszüntetne egy több évtizede fennálló klienteláris rendszert, s könnyebben hozzáférhetővé tenné az uniós forrásokat. 

Kapcsolódó

Románia 4,3 százalékos GDP-gyarapodással kalkulál

Elfogadták Románia ez évi költségvetését, több jut beruházásokra, de több megy el kamatkiadásokra.

Tavaly a megyei önkormányzatok saját bevételei összesen 3,477 milliárd lejt tettek ki. 

A két leggazdagabb megye Kolozs és Ilfov.

Előbbi kasszájába 306 millió lej folyt be tavaly, míg bérekre csak 148 milliót költött. A saját bevételek Bihar, Arad, Brassó, Temes és Szeben megye esetében is meghaladták a személyi kiadásokat. A többi erdélyi megyei önkormányzat a saját dolgozóinak a bérét sem tudta kitermelni.

A legrosszabb gazdálkodást Vaslui megye mutatta be, amelynek 150 millió lejt tettek ki tavaly csak a személyi kiadásai úgy, hogy saját bevétele mindössze 39,4 millió lej volt. Elemzők szerint a régiósítás révén jelentős megtakarításokat lehetne elérni, ez nemcsak az önkormányzatok hivatali apparátusát érintené, hanem számos más közintézményét is.  • Tippek
  • Babaváró hitel