Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Rangos díjjal tüntették ki Karikó Katalint

2021.06.18. 21:48

Karikó Katalin kapta a 2021-es Reichstein-érmet, a legnagyobb svájci tudományos díjat a gyógyszerészet területén – szúrta ki a Telex. A gyógyszerészeti tudományok svájci akadémiájának elismerése erősíti azon várakozásokat, amelyek szerint Karikó Katalin a Nobel-díj egyik fő esélyese lehet.

Az érmet a svájci akadémia olyan nemzetközileg elismert kutatóknak adja, akik sokat tettek a gyógyszerészeti tudományok népszerűsítéséért a kutatáson, tanításon és a gyakorlati alkalmazáson keresztül.

A Reichstein-érem átadásakor Karikó Katalin koronavírus elleni küzdelemben játszott meghatározó szerepét hangsúlyozták: Hozzájárulása az mRNS kutatásához és a vakcinákban és gyógyszerekben való felhasználásához alapvető – áll a hivatalos indoklásban.

Karikó Katalin példája bizonyítja az időnként igen hosszú akadémiai kutatások hozadékát a társadalomnak

– hangsúlyozta a díjátadón Gerrit Borchard, a svájci akadémia elnöke.

A világhírű kutatóbiológus-biokémikus, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója korábban egy interjúban azt mondta, hatvanhat évesen már nem száll az ember fejébe, ha a világ megmentőjének nevezik, de az sem befolyásolta, amikor lehülyézték, és azt mondták neki, nincs értelme a kutatásainak.

Beszélt arról is, hogy az ő karrierjét sem kerülték el a mélypontok.

Voltam nagyon mélyen is. Amikor lefokoztak, nem keseregtem sokáig, örültem a szabadságnak. Később volt olyan, hogy arra jöttem haza egy konferenciáról, hogy a laboromat átrendezték, a cuccaimat kipakolták a folyosóra, már megvolt, ki viszi el a székem.

Aztán a Harcosok klubja című filmből idézett, ugyanis abban mondják, ha mindent elveszítesz, nincs vesztenivalód. „Én is így álltam hozzá. Csak arra koncentráltam, amin tudok változtatni. Hogy a másik fizetésemelést kap, saját labort, azon miért stresszelném magam, az teszi tönkre az embereket. Tudom, mennyire nehéz ilyen környezetben dolgozni” – fogalmazott, és hozzáfűzte, amikor már nem tudják az embert hova lefokozni, az ad egyfajta szabadságérzetet.