Kukában talált, tízmilliókat érő festmények keresik a gazdájukat

2021.06.24. 06:59
A német rendőrség megismételt felhívásban keresi két értékes, XVII. századi festmény tulajdonosát. Eddig senki sem jelentkezett a műalkotásokért, amelyeket még a múlt hónapban találtak egy autópálya melletti szemetesben.

Egyelőre rejtély, kinek a tulajdonában voltak a képek, és persze az is, miért vált meg tőlük a tulajdonos. Az olajfestmények ugyanis viszonylag drágák. Egy 64 éves férfi egy kukában bukkant rá a bekeretezett képekre a bajoroszági Würzburgtól délre elhaladó A7-es autópálya egyik benzinkútjánál.

A becsületes megtaláló a képeket átadta a kölni rendőrségnek. A hatóság által felkért művészettörténész első vizsgálata szerint a két bekeretezett festmény eredeti.

A rendőrség szerint az olajfestmények Samuel van Hoogstraten holland, illetve Pietro Bellotti olasz festőművész alkotásai.

Az egyik egy piros sapkás fiú portréja. A kép megalkotásának pontos időpontja ismeretlen. A rendőrség szerint Samuel van Hoogstraten festő és író festette, aki 1627 és 1678 között élt Hollandiában.

A másik egy mosolygós önarckép, amelyet Pietro Bellotti, egy kevésbé ismert olasz festő készített, aki 1625 és 1700 között élt és alkotott Velencében.

A kölni rendőrség azok jelentkezését kéri, akik felismerik a műalkotásokat, vagy tudják, hogyan és miért kerültek a szemétbe.

Milliós műalkotások

Hoogstraten leginkább a perspektívával kapcsolatos kísérleteiről ismert. Ez egy olyan művészeti technika, amely térbeli megjelenést kölcsönöz a műveknek.

A Dordrechtben született Hoogstraten honfitársánál, a híres barokk festőnél, Rembrandtnál tanult a holland fővárosban, Amszterdamban. A halála után kiadott, Bevezetés a festészet magasiskolájába című értekezését értékes betekintésnek tartják Rembrandt festészetről vallott nézeteibe.

Az árveréseken Hoogstraten alkotásai viszonylag magas áron keltek el.

Az 1600-as évekre datált egyik Hoogstraten-mű, amely egy fa alatt pihenő pásztorlányt ábrázolt, 2019-ben 50 062 fontért (több mint húszmillió forintért) kelt el a Bonhams aukciósház londoni árverésén.

Egy másik művéért, A keresztre feszítés című alkotásáért 2018-ban 285 ezer fontot (több mint 117 millió forintot) fizettek.

Pietro Bellotti a barokk korszakban festőként is nevet szerzett magának, bár róla kevesebbet tudunk.

Az itáliai Velencében jeles családoktól kapott megbízásokat és mecenatúrát, így portréfestőként szerzett hírnevet.

A svájci Galleria Canesso életrajza szerint Girolamo Forabosco olasz festőnél tanult Velencében, ahol „különösen a portréfestészethez vonzódott, amelyet emberiességgel és naturalizmussal töltött meg”.

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM