Orosz hackertámadás érte Németországot

2021.06.30. 15:20

Nagyszabású informatikai támadás érte Németországot Oroszországból – jelentette szerdán a német Bild napilap. Az MTI beszámolója szerint a  szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) megerősítette a támadás tényét.

Értesüléseik szerint az utóbbi napokban történt kibertámadást az APT28 és a Fancy Bear néven is ismert hackercsoport hajtotta végre, amely az orosz katonai hírszerzéshez (GU) kötődik. A művelet célpontja az úgynevezett kritikus infrastruktúra és a bankrendszer volt.

A lehetséges indíték a megtorlás az Oroszországot sújtó szankciókért. Az is elképzelhető, hogy a támadás célja a Fehéroroszországgal és államfőjével, Aljakszandr Lukasenkával szembeni kemény szankciók megakadályozása – írta a Bild, rámutatva, hogy a Fehéroroszország elleni tervezett szankciók között van az ország kizárása a SWIFT nemzetközi bankközi fizetési rendszerből.

A Bild felidézte, hogy a GU az irányítása alatt álló hackercsoportok révén az utóbbi években több nagyszabású kibertámadást intézett Németország ellen. A hackerek többször behatoltak

  • a szövetségi parlament (Bundestag) informatikai rendszerébe, adatokat szereztek politikusokról;
  • az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) pedig adatokat loptak, amelyeket az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid–19) védő egyik első oltást kifejlesztő BioNTech német biotechnológiai társaság nyújtott be az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő hivatalhoz.


  • Hírek
  • Hírek