Meggyilkolták Haiti elnökét

2021-07-07T103719Z 436004388 RC2ATJ98K4UP RTRMADP 3 HAITI-PRESID
2021.07.07. 12:26

Fegyveresek szerdára virradóra a rezidenciáján megölték Jovenel Moise haiti elnököt – közölte a karibi ország ügyvivő miniszterelnöke, Claude Joseph. A lövéseket a Reuters cikke alapján az egész fővárosban lehetett hallani. Joseph szerint az elnököt angolul és spanyolul beszélő külföldiek gyilkolták meg – írja az MTI. Az elnök felesége a támadásban megsérült, jelenleg kórházban ápolják.  

Az elszegényedő karibi országban egyre növekszik a politikával összefüggő erőszakhullám, a támadás feltehetően emiatt következett be. Haiti ugyanis politikailag eléggé megosztott, emellett egyre növekvő humanitárius válsággal és élelmiszerhiánnyal küzd.

Minden intézkedést megteszünk, hogy garantáljuk a nemzet védelmét

– fogalmazott az ügyvivő miniszterelnök. 

Port-au-Prince-ben egyre terjed az erőszak a bandaháborúk miatt is. Az erőszakot tovább tüzeli az egyre növekvő szegénység és politikai instabilitás. Haitin egyébként országszerte több tüntetést is szerveztek, és az emberek a lemondását követelték – írja a BBC

Az 53 éves Moise heves tiltakozásokkal nézett szembe azóta, hogy 2017 februárjában átvette az elnöki tisztséget Michel Martelly-től. Az ellenzék idén korrupcióval, és azzal vádolta, hogy diktatúrát akar kiépíteni azzal, hogy hivatalban marad ciklusa lejárta után is. Ezeket a vádakat az elnök tagadta. 

 A 2015-ben tartott elnökválasztás első fordulóját csalás miatt érvénytelenítették, és Moisét végül a 2016-os második forduló után nyilvánították győztesnek. Az ellenzék szerint akkor kezdődött Moise mandátuma, de mivel ez utóbbi csak 2017-ben tette le az esküt, támogatói onnan számítják az öt évet, azonban egy ideje már rendeleti úton kormányozott. 

Hétfőn Moise új miniszterelnök kinevezését jelentette be, hozzátéve, hogy Ariel Henry feladata lesz egyebek közt az új választások kiírása is. Az idegesebész végzettségű Henry az előző elnök, Michel Martelly hivatali ideje alatt a belügyi tárcát vezette.

Június eleje óta ezrek kényszerültek elmenekülni a Port-au-Prince-t sújtó erőszakos cselekmények miatt, az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) júniusban felhívta a figyelmet arra, hogy az érintett városrészekben az erőszakcselekmények és úttorlaszok akadályozzák a segélyszállítmányok eljutását.

(Borítókép: Jovenel Moise 2020. október 30-án. Fotó: Andres Martinez Casares / Reuters)