Veszélyes fekete füst tart Romániából Magyarország felé

2021.07.09. 15:04

Magyarország felé, Geszt térségébe fújta a szél Romániából a nagyszalontai hulladéklerakónál keletkezett tűz mérgező füstjét – közölte pénteken az Agerpres román hírügynökség.

A tűz a város szélén, egy műanyaghulladék-gyűjtő és -újrahasznosító raktárban keletkezett péntek hajnalban, a szél pedig nem a város felé, hanem északnyugati irányba, a tíz kilométernyire lévő magyar határ felé fújta a magas szén-monoxid-tartalmú sűrű fekete füstöt.

A Bihar megyei környezetvédelmi őrség szerint a füst a magyarországi Geszt települést érintette. A román határrendészet értesítette a magyar hatóságokat az országhatárt átlépő környezetszennyezésről.

A helyszínre vezényelt hatvan tűzoltónak három órán belül sikerült lokalizálnia, pénteken kora délutánig pedig eloltania a tüzet. A hulladéklerakóban 1300 tonna újrahasznosítandó műanyagot, illetve már felaprított, szemcsés hulladékot tároltak. A tűz csaknem nyolcezer négyzetméteres térséget érintett, emberi sérülést nem okozott, a környezetszennyezés és anyagi kár jelentős.

Magyarországon nem észleltek mérgező anyagot a levegőben a romániai hulladéklerakatnál keletkezett tűz után – közölte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője pénteken délután az MTI megkeresésére.

Az OKF szóvivője elmondta: a katasztrófavédelmi mobillabor folyamatosan a térségben van. Mostanáig nem mutattak ki károsanyag-koncentrációt.  • Hírek
  • Személyi kölcsön