Döntött a bíróság, lehet elektromos sokkolóval kezelni speciális nevelési igényű gyerekeket az amerikai iskolákban

2021.07.10. 15:55

A szövetségi fellebbviteli bíróság 2:1 arányban elfogadott döntéssel megsemmisítette a szövetségi Élelmiszer és Gyógyszerfelügyelet (FDA)  áramütés elleni eszközök használatára vonatkozó tilalmát a felnőttek és gyermekek agresszív vagy önkárosító magatartásának korrigálására a fejlődő fogyatékkal élők massachusettsi iskolájában.  A döntés a Judge Rotenberg Oktatási Központ, valamint tanulói szülők és gondviselők egy csoportjának győzelme volt, amely megtámadta a rendeletet  – írja a Reuters.

Az iskola közleményben tájékoztatott, hogy örül az ítéletnek, amely megengedi a folytatást.

A kezeléssel ezek az emberek  továbbra is részt vehetnek a gazdagító élményekben, élvezhetik a családjukkal járó látogatásokat, és ami a legfontosabb, biztonságban élhetnek, és mentesek az önkárosító és agresszív viselkedésektől 

– írta az oktatási központ. Érdekesség, hogy a szülők is üdvözlik a döntést, és erről ők is adtak ki egy közleményt, amelyben úgy fogalmaztak, harcolniuk kell azért, hogy szeretteik biztonságban és életben maradjanak, és hogy megőrizzék a hozzáférést ehhez az utolsó mentő életmentő kezeléshez. 

A szövetségi Élelmiszer és Gyógyszerfelügyelet (FDA) 2020 márciusában jelentette be az elektromos sokkoló készülékek tilalmát az agresszív vagy önkárosító magatartás kezelésére. A Judge Rotenberg az egyetlen létesítmény az Egyesült Államokban amely ilyen eszközöket gyárt és használ. 

Az iskolának körülbelül 300 hallgatója van, ezek közül 55-en vesznek részt a programban. A sokkoló készülékeket távolról működnek, erős sokkot okozva a viselő bőrén, és állítólag a nap 24 órájában viselik őket – írta a LADBible.