Miközben mi ki sem látunk az özönvízből, Oroszországban 1,7 millió hektárnyi erdő lángol

2021.07.19. 20:36

Már több mint 1,7 millió hektáron tombolnak erdőtüzek Oroszországban, szinte teljes egészében a távol-keleti Jakutföldön – erről tájékoztattak hétfőn az orosz hatóságok, amelyről az MTI közölt beszámolót.

Jakutföldön jelenleg 216 különböző térségben, összesen 1 562 252 hektárnyi területen lángolnak az erdők

 – derül ki a jakutföldi környezetvédelmi minisztérium közleményéből, amelyet a honlapján jelentetett meg.

Csaknem 2200 ember vesz részt a tűz oltásában Jakutföldön, amely a több mint 3,08 millió négyzetkilométeres területével Oroszország legkiterjedtebb közigazgatási egysége. Az oltásban részt vesz továbbá a rendkívüli helyzetek minisztériumának légierejéhez tartozó szárazföldi csoport, valamint két Be-200-as repülőgép is.

A helyzet a jakutföldin kívül a szintén távol-keleti Magadanban a legsúlyosabb, ahol 23 területen ég a tűz, több mint 150 ezer hektáron – közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője az Interfax orosz hírügynökséggel. Hozzátette, az elmúlt nap során öt különböző, közel 28 ezer hektáros területen sikerült megfékezni a tüzet. A szóvivő elmondta továbbá, hogy nincsenek lakott területek, amelyeket a tűz fenyegetne.

Az AP hírügynökség megjegyzi, hogy az Oroszországot sújtó erdőtüzek okaként a szokatlanul magas hőmérsékletet és a tűzbiztonsági előírások be nem tartását teszik felelőssé.

Jelenleg több mint 60 orosz régióban van érvényben figyelmeztetés tűz miatt, nyolc szövetségi területen – Cseljabinszk, Jakutföld, Karélia, Perm, Krasznojarszk, Irkutszk, Csukcsföld, Kamcsatka – pedig vészhelyzetet rendeltek el.

Az erdőtüzek mérgező füstje mindeközben tovább terjedt szerte Oroszország távol-keleti részén. A hatóságok szerint sűrű füst borította el Jakutföld székhelyét, Jakutszkot, illetve további több mint 60 települést a térségben. A szélirány miatt a füst kelet felé vonul tovább – figyelmeztetett a habarovszki területi rendkívüli helyzetek minisztériuma. A lakosokat felszólították, hogy a házból kilépve viseljenek védőmaszkot, illetve szigeteljék le ajtajaikat és ablakaikat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport