Újabb három holttest került elő a leverkuseni vegyipari gyárban történt robbanás helyszínén

2021.07.29. 17:48

Két nappal a nyugat-németországi Leverkusenben történt robbanást követően további három holttestet találtak a romok alatt – közölte csütörtökön a német ügyészség és a kölni rendőrség.

A baleset halottainak száma ezzel ötre nőtt. Két embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván, az ügyészség ugyanakkor közölte, hogy nehéznek bizonyul a keresés, ugyanis az érintett terület csak korlátozottan megközelíthető, így drónokat kénytelenek bevetni. A robbanásban harmincegyen sérültek meg.

A tájékoztatás szerint a Chempark gyár szemétégető üzemében történt robbanást követően indított munkálatok a nyomozókkal történt egyeztetés nyomán a romeltakarításra fognak összpontosítani. Ezzel összhangban azonban tovább folyik az eltűntek utáni keresés, bár egyre kevesebb a remény, hogy túlélőket találnak.

A német ügyészség gondatlan emberölés, illetve robbanás gondatlan előidézése gyanújával indított vizsgálatot.

Ahogy a keresési, úgy a robbanás okát feltárni hivatott nyomozási munkálatokat is hátráltatják a nehéz munkakörülmények. Az észak-rajna-vesztfáliai tartományi környezetvédelmi hivatal még nem tudta megállapítani, milyen vegyületek szóródtak szét a környéken a robbanást követő füstfelhővel. Egy előzetes értékelés szerint dioxin-, PCB- és furánvegyületekről lehetett szó.

A cég közölte, hogy a robbanást követő tűzben oldószeres tartályok kaptak lángra.