A német egyház turisztikai lelkisegély-szolgálatot biztosít a nyaralóknak

GettyImages-1227451028
2021.07.29. 16:06
Mint minden ország turisztikai szolgáltatása, úgy Németországé is újraindult, miután a koronavírus-járvány elleni védekezés során az emberek többségét sikerült beoltani. A járvány alatti bezártságot sokan inkább saját országukban igyekeznek kipihenni. A német katolikus egyház már a pandémia alatt is igyekezett bővíteni szolgáltatásainak körét. A tengerparti nyaralás vagy egy hegyi túra során is igénybe vehetik a hívek, vagy akár az érdeklődők a pásztori szolgáltatásokat, amelyek hozzásegíthetnek a nyugodt és kiegyensúlyozott mindennapokhoz.

Sokan már kipihenték vagy tervbe vették, esetleg még gondolkodnak rajta, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt, otthon töltött időt most már felváltják a sütkérezéssel, a tengerparti pihenéssel vagy esetleg a különleges hegyi túrákkal. 

Az elmúlt időszak mindenki életére rányomta a bélyegét, ezért érdemes - amint lehetőség adódik rá - némiképp ezeket a fáradalmakat kipihenni. Natalia Löster, az osnabrücki egyházmegyében, az Északi-tenger partján lelkész, és szerinte a nyaralás időszakában szoktak elgondolkodni az emberek 

lelkiállapotukról.

A koronavírus második nyarán az emberek nagy részét már sikerült beoltani, a védelem így –talán mondhatjuk – biztosított. Az emberek viszont mégsem kívánkoznak annyira külföldre, mint a korábbi nyarakon. Németországban is egyre többen döntenek, vagy döntöttek úgy, hogy a nyári üdülést inkább saját hazájukban tervezik eltölteni. 

A nyaralás mindig fontos volt abból a szempontból is, hogy a hétköznapokból kiszakadva egy új világot ismerjen meg a pihenni vágyó.

Az emberek mindig a találkozásokat és a kapcsolatokat keresik"

mondta Harald Pechlaner az Eichstätt-Ingolstadt-i Katolikus Egyetem turisztikai professzora.

A professzor szerint az egyház ezekben a találkozásokban tud igazán nagyot lépni, ugyanis sokan nyaraláskor sokkalta nyitottabbak az újdonságokra, vagy pedig tudatosan is kihasználják a lehetőségeket. 

A turisztikai lelkészség nagy lehetősége, hogy bárki fordulhat hozzánk, akiket egyházi keretek között már nem érünk el

– hangsúlyozta Robert Hintereder a Müncheni és Freisingi Főegyházmegye sport- és turisztikai vezetője. A turisztikai lelkigondozás tehát nagy jelentőséggel bír, hiszen a pihenés mellé a lelki felüdülés mindenki számára elengedhetetlen. 

A lelkipásztorok már tavaly, a járvány időszakában is számos lehetőséget biztosítottak a nyaralók számára. Az Északi-tenger partján például megtalálható 

egy úgynevezett templomi strandszék, ahol mindig készségesen rendelkezésre áll egy lelkész az ügyes-bajos gondok megbeszéléséhez. 

A München és Freisingi egyházmegyében pedig jelentős - és igen népszerű - hegyi lelkigyakorlatokon lehet részt venni, ahol emelték a szabadtéri hegyi istentiszteletek számát is az utóbbi időben. 

Sokan nem jönnek el az egyházi istentiszteletekre a távolságtartási szabályok és a maszkkötelezettségek miatt, tehát hiányzik a könnyedség és gondtalanság az egészből"

- mondja Robert Hintereder. Szerinte azért jó ilyen helyzeteket (mint egy istentisztelet) olyan helyekre szervezni, ahová az emberek mindenképp elmennek, mert a természetben van.

Ilyen kampányokkal az egyházak olyanokat is elérnek, akik nem konkrétan egyházi-turisztikai szolgáltatásokat keresnek, hanem 

egyszerűen nyitott szemmel figyelik a lehetőségeket. 

Robert Hintereder úgy gondolja, ha lehetséges egy istentiszteleten egy közösséget létrehozni, akkor munkájuk sikeres volt.  Ezek az terek, ahol az emberek lelkisége összeérhet, lehet egy kolostorban, egy zarándoklat során, templomi istentiszteleten, vagy bármilyen spirituális út során. 

Harald Pechlaner hozzátette még, hogy

a vakáció arra is való, hogy az ott szerzett ötleteket  elvigyék magukkal az emberek a mindennapi életükbe."

Tehát a turisztikai lelkigondozásra van lehetőség, és ez igencsak hasznos, nemcsak a híveknek, de az egyház számára is.

(Borítókép: Fürdőzők Németországban 2020. július 15-én. Fotó: Hauke-Christian Dittrich / picture alliance / Getty Images)