Nyolcvankilós kék zafírt találtak egy drágakőbányában

2021.07.30. 20:50 Módosítva: 2021.07.30. 20:50

Nyolcvan kilogrammos kék zafírt találtak pénteken a Srí Lanka-i Ratnapura térségében lévő Rakvanában lévő drágakőbányában – jelentette a helyi média nyomán az MTI.

A drágakövet átadták a Nemzeti Drágakő- és Ékszerügyi Hatóságnak, és Kínában fogják aukcióra bocsátani. A kék zafír értéke körülbelül 50 millió dollár – közölte a bánya tulajdonosa.

A Nemzeti Drágakő- és Ékszerügyi Hatóság szerint a kék zafír feldarabolásából háromezer karátot lehet kinyerni.

A dél-ázsiai szigetország a hét elején jelentette be, hogy százmillió dollárt (több mint 30 milliárd forintot) érő csillagzafírtömböt fedeztek fel egy Srí Lanka-i férfi kertjében kútásáskor. A kő súlya 510 kilogramm, összesen 2,5 millió karátos, és valószínűleg a legnagyobb ilyen képződmény a világon.

A csillagzafírra is Ratnapura térségében bukkantak, a környék híres a kiváló minőségű drágaköveiről, sok értékes követ fedeztek már fel a területen. A dél-ázsiai szigetország a világon az első a drágakőipar tekintetében, ám a koronavírus-világjárvány miatt ez az ágazat is visszaesett. Srí Lanka 2020-ban 500 millió dollár értékben exportált drágaköveket és ékszereket a kormány hivatalos adatai szerint.  • Hírek
  • Személyi kölcsön