Lehet, hogy megtalálták a férfit, aki miatt erdőtüzek tombolnak Törökországban

2021.08.01. 07:32

A török hatóságok őrizetbe vettek egy embert, akit erdőtüzet okozó gyújtogatással gyanúsítanak – jelentette be Recep Tayyip Erdogan elnök szombaton Marmaris városában tartott sajtótájékoztatóján. A törökországi erdőtüzek halálos áldozatainak száma közben hatra emelkedett.

Erdogan szerint az őrizetbe vett illetőt a Milas városánál keletkezett erdőtűzzel hozzák összefüggésbe. „A kötelességünk megtalálni azokat, akik felgyújtják erdeinket” – hangoztatta az államfő.

Az erdőtüzek szerdán kezdődtek az Antalya üdülővárostól 75 kilométerre keletre fekvő Manavgat városánál. Csütörtökre már tucatnyi térségbeli tartományban, így az üdülőövezetben fekvő tengerparti Aydinban és Muglában is lángra kapott a növényzet, turisták sokaságát kellett kimenekíteni a szállodákból, több ezer embernek kellett elhagynia otthonát. A lángoló növényzet miatt haszon- és vadállatok egyaránt elpusztultak, jókora termőterületek perzselődtek fel.

Egyes településeken megszűnt az áramszolgáltatás.

Szombaton újabb tűzgóc keletkezett a népszerű égei-tengeri Bodrum üdülőváros környéki hegyvidéken, a tűzöltők megpróbálják megfékezni a lángokat, még mielőtt elérnék a lakott területeket. Műholdfelvételeken látszik, hogy az Antalya és Mersin tartományokban égő növényzet füstje elérte a tőlük 150 kilométerre fekvő Ciprust.

Szakértők eleinte a nagy hőséggel, illetve a lángokat szító erős széllel hozták összefüggésbe a tűz gyors terjedését, de a pénteki híradások már arról szóltak, hogy a tűzesetekkel összefüggésben három embert őrizetbe vettek. A hatóságok nem zárták ki, hogy a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt gyújtogatásai és szabotázsakciói miatt pusztítanak heves erdőtüzek a térségben.

Bekir Pakdemirli mezőgazdasági és erdészeti miniszter szombati tájékoztatása szerint szerda óta 101 tűzfészek keletkezett, és közülük 91-ben sikerült megfékezni a lángokat. Jelenleg még Antalya, Mersin, Mugla és Usak tartományokban ég a növényzet.

A tűzvész halálos áldozatainak száma hatra emelkedett, miután szombaton két tűzoltó vesztette életét Manavgat térségében.

Erdogan fogadkozott, hogy minden megrongálódott házat újjáépítenek, és a károkat megtérítik. Hozzátette, hogy Azerbajdzsán, Oroszország, Ukrajna és Irán is küldött tűzoltó repülőgépeket a bajba került törökországi térségekbe.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport