Meghalt Berke Barna, az Európai Unió Törvényszékének bírája

2021.08.02. 15:21

Meghalt Berke Barna, az Európai Unió Törvényszékének bírája, az Igazságügyi Minisztérium egykori államtitkára. A jogászt 55 éves korában, vasárnap érte a halál.

Kiváló jogász, barát hagyott el bennünket fiatalon, 55 évesen

– fogalmazott Trócsányi László, a Magyar Jogász Egylet elnöke, volt igazságügyi miniszter, fideszes európai parlamenti képviselő az MTI-hez hétfőn eljuttatott megemlékezésében. Berke Barna halálával egy szép szakmai életpályája tört meg – emelte ki.

Felidézte: Berke Barna a jogi tanulmányait 1990-ben fejezte be, majd a jogászi élethivatás különböző posztjain állt helyt. Ügyvédként, az Alkotmánybíróság elnökének tanácsadójaként, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyetteseként, majd a versenytanács elnökeként, választottbíróként, oktatóként nagyszerű szakmai munkát végzett.

Berke Barna 2014-ben felkérést kapott, hogy az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkári pozíciót töltse be, 2016-ban pedig a kormány jelölésére az Európai Unió Törvényszékének bírájává nevezték ki. "Mindkét feladatát példamutató módon végezte" - hangsúlyozta Trócsányi László.

Berke Barna nagy tudású, művelt kolléga volt, a jogászi hivatásrendek és akadémiai körök egyaránt elismerték munkásságát. Megtiszteltetés és öröm volt vele dolgozni, beszélgetni. Korán hagyott itt bennünket. Isten veled, Barna!

– áll Trócsányi László megemlékezésében. Az Igazságügyi Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében részvétét fejezte ki Berke Barna családjának.