Orvosi felszerelést szállít az EU a földrengés sújtotta Haitira

2021.08.27. 18:58

Az Európai Unió több mint 125 tonna orvosi felszerelést szállít a nemrégiben földrengés sújtotta Haitin tevékenykedő humanitárius szervezetek munkája biztosítására – közölte az Európai Bizottság pénteken.

Haitit augusztus 14-én rázta meg a Richter-skála szerinti 7,2-es erejű földrengés, amelynek 2207 halálos áldozata és mintegy 12 ezer sérültje volt. Az uniós bizottság közleménye Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztost idézte, aki elmondta:

A két induló légijárat rakománya orvosi eszközöket, gyógyszereket, vizet, higiéniai cikkeket és az emberélet mentésére alkalmas egyéb eszközöket visz. Az uniós segítség alapvető fontosságú, az orvosi ellátás, a lakhatás biztosítása és a vízhez hozzáférés ugyanis még mindig hiányos a szigetországban.

Az év eleje óta az EU több mint 14 millió euró (mintegy ötmilliárd forint) humanitárius segélyt mozgósított Haiti számára. A támogatás főként a katasztrófákra történő felkészülést, az élelmiszerellátást, az ideiglenes szálláshelyek biztosítását segíti.

Az augusztusi földrengés után az Európai Unió ez idáig hárommillió eurónyi humanitárius segítséget biztosított.

A földrengés következtében csaknem 53 ezer lakhely semmisült meg, és károk keletkeztek további több mint 77 ezer otthonban, továbbá számos épületben, közútban és egyéb infrastruktúrában. A haiti kormány a földrengés után rendkívüli állapotot vezetett be egy hónapra. A rendezést nehezíti az ország elmaradott infrastruktúrája és a segélyeket fosztogató bűnbandák is. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport