Orbán Viktor is meglepődne, hogy vélekednek a magyarok az EU-ról

2021.09.10. 08:26

Az európai uniós tagságot a magyarok 60 százaléka támogatja, derült ki az Európai Parlament felméréséből. Az EU működéséről éppen az unió egyik központjában, Belgiumban vannak a legrosszabb véleménnyel, ott erről a megkérdezettek csupán 39 százaléka alkotott pozitív véleményt. Ugyanakkor Portugáliában a felmérésben részt vevők 82 százaléka tartja helyesnek az uniós tagságot. Az EU mostani teljesítményét összességében 68 százalék pártolta, írta a Napi.hu. 

A válaszadók 81 százaléka egyetértett azzal, hogy az EU csak azoknak a tagállamoknak nyújtson pénzforrásokat, amik betartják a jogállamisági és a demokratikus alapelveket. 

Kapcsolódó

Orbán Viktor velük alakítaná át az Európai Uniót

A Fidesz és szövetségesei közös deklarációval szálltak be az EU jövőjéről szóló vitába.

Döntő többség, 85 százalék azt szeretné, ha az unió külpolitikájában hangsúlyosabban jelennének meg az emberi jogok, különösen olyan országokkal szemben, mint Törökország vagy Kína.

A válaszadók 60 százaléka egyetért azzal, hogy a NextGeneration EU-projektek segítenek országuknak leküzdeni a gazdasági és társadalmi károkat, amelyeket a koronavírus-járvány idézett elő. Ugyanakkor a felmérésben részt vevők 85 százaléka ragaszkodna a transzparens finanszírozáshoz, 77 százalék bevonna helyi önkormányzatokat és civil szervezeteket, míg a többség, 54 százalék nem bízná rá saját kormányára a források elosztását.