Észak-Korea fenyegetőzni kezdett a tengeralattjáró-botrányban

2021.09.20. 06:20
Veszélyben a regionális béke.

Észak-Korea élesen bírálta hétfőn az ausztrál–amerikai–brit háromoldalú védelmi és biztonsági partnerséget, amelynek keretében Ausztrália nukleáris meghajtású tengeralattjárókat szerez be az Egyesült Államoktól.

A phenjani vezetés veszélyt lát saját nemzetbiztonságára a három ország AUKUS néven létrehozott új biztonsági partnerségében, és közelebbről meg nem határozott válaszintézkedésekkel fenyegetett.

Az észak-koreai külügyminisztérium a KCNA állami hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó egyik tisztségviselője rendkívül veszélyesnek nevezte az AUKUS-kezdeményezést, amely szerinte fel fogja borítani az ázsiai csendes-óceáni térség biztonsági egyensúlyát, „fegyverkezési láncreakciókat” indítva el.

Az illetékes hangsúlyozta, hogy a phenjani vezetés gondosan tanulmányozza a megállapodást, és megfelelő ellenintézkedéseket fog tenni, amennyiben akár csak „a lehető legkisebb” hatása lenne Észak-Korea nemzetbiztonságára”.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten jelentette be a három ország angol nevének rövidítésből AUKUS-nak elnevezett kezdeményezést. Ennek keretében Ausztrália hadiflottája legalább nyolc, nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjáróval bővülne.

A kezdeményezéssel Ausztrália felmondta a hagyományos meghajtású tengeralattjárók szállításáról Franciaországgal 2016-ban kötött szerződését, amire a párizsi vezetés rendkívüli ingerültséggel reagált, és konzultációra hazarendelte nagyköveteit az Egyesült Államokból és Ausztráliából. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a hétvégén úgy nyilatkozott, hogy súlyos válságba került Franciaország viszonya a három szövetséges országgal.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök az indiai csendes-óceáni térség fokozatosan romló biztonsági helyzetével indokolta a döntést, ami szakértők szerint egyértelmű utalás volt az Észak-Koreával szövetséges Kína masszív fegyverkezésére az utóbbi években.

Az észak-koreai külügyi tisztségviselő a francia panaszokra utalva azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy még a saját szövetségeseit is hátba szúrja. Hozzátette, hogy Phenjan támogatja Peking és más kormányzatok azon álláspontját, miszerint az AUKUS-kezdeményezés tönkre fogja tenni a regionális békét és biztonságot, valamint a nemzetközi fegyverkorlátozási megállapodásokat, fokozva a fegyverkezési versenyt.

A jelen helyzet ismét megmutatta számunkra, hogy egy parányit sem engedhetünk a nemzetvédelmi képességeink távlati előrejelzéseken alapuló erősítéséből – jelentette ki az észak-koreai külügyi tisztségviselő.

Észak-Korea szerdán vasútról indítható ballisztikusrakéta-rendszert tesztelt, azt megelőzően néhány nappal pedig olyan manőverező robotrepülőgépeket, amelyek elemzők szerint akár nukleáris robbanófejek hordozására is képesek lehetnek.

Az észak-koreai fegyverkísérletek a nemzetközi közösség éles bírálatát, illetve aggodalmát váltották ki. A Fehér Ház hangsúlyozta, hogy mindez sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és fenyegetést jelent a kommunista ország szomszédaira.  • Hírek
  • Hírek