Orbán Viktor szerint Magyarország egész Európát védi, kért is 50 rendőrt Csehországtól

2021.09.29. 21:41

Közép-Európa fantasztikus lehetőségeket kínáló évtized előtt áll – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök a csehországi Ústí nad Labemban szerdán.

A kormányfő cseh kollégájával, Andrej Babissal találkozott, ami után közös sajtótájékoztatójukon kiemelte, lassan megfordulnak a viszonyok, mert korábban azt gondolták, hogy Közép-Európa nem tud boldogulni Nyugat-Európa nélkül, ma a nyugat-európai gazdaságok nem tudnak működni Közép-Európa nélkül. Nincs sikeres német gazdaság sem Közép-Európa nélkül, Közép-Európa valóban az EU gazdaságának lokomotívja – idézte a velős megállapítást az MTI.

A miniszterelnök úgy vélte, ezért a térség politikai és gazdasági befolyása megnő, és emögött teljesítmény van. Azonban ezt csak akkor tudjuk érvényesíteni, ha a visegrádi együttműködés fennmarad. Orbán Viktor konstatálta, hogy a munkanélküliség csökkentésének tekintetében Csehország előttünk van „egy lépéssel.” Az eladósodottság alacsony szintjében is szeretnénk utolérni Csehországot, továbbá irigyeljük a cseh ipar saját teljesítményét is – sorolta.

Megjegyezte, azért jött, hogy megerősítse a visegrádi együttműködés (V4) cseh-magyar szárnyát, mert ha Csehország nem elkötelezett a V4 iránt, a V4 nem működik, a visegrádi csoportban pedig szükség van Csehország erejére és politikai befolyására.

A miniszterelnök szerint aligha ússzuk meg a migráció következő nagy hullámát, Afganisztánból „milliószám” áramlanak ki az emberek, és egy részük a Balkánon és Magyarországon keresztül akar majd jönni. Magyarország nemcsak a saját határait, hanem egész Európát, benne Csehországot is védi, ezért kért mintegy 50 rendőrt Andrej Babistól, hogy megerősítsék a határvédelmet.

Az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerével (ETS-ek) kapcsolatban elmondta, ennek a rendszernek a lényege, hogy mindenki fizet, mert háza és gépkocsija van.  Ezt meg kell akadályozni, mert lehet, hogy „a nyugat-európaiak luxusába ez belefér, de a mi életünkbe nem”. Hozzáfűzte, cseh partnerével egyetértettek, hogy ezen ügyben közösen lépnek fel a következő EU-csúcson. Az ETS célja az iparban keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a klímaváltozás megfékezése.

Orbán Viktor a cseh-magyar gazdasági együttműködésről közölte, megtisztelő, hogy magyar cégeket is fogadnak a cseh gazdaságban, és a cseh-magyar gazdasági együttműködés soha nem látott csúcsokra ért fel. Állítása szerint a kétoldalú kereskedelem volumene ebben az évben eddig 26 százalékkal bővült, és 330 cseh cég működik Magyarországon, sok ezer embernek adva munkát. Magyarország bővíteni akarja az együttműködést, amely jól megy a telekommunikációban, a mezőgazdaságban, az energiaszektorban, és szeretnénk kiterjeszteni a hadiiparra is – tette hozzá.

Orbán Viktor azt mondta, Magyarország készen áll, hogy „Andrej Babis kormányával szoros, baráti, józan és kölcsönös tiszteleten nyugvó együttműködést” valósítson meg a jövőben.

Kérdésre a kormányfő arról is beszélt, hogy a magyar-orosz gázszerződés olyan ügy, amelyhez Ukrajnának nincsen semmi köze, ez egy magyar szuverenitási kérdés. Mint közölte, Magyarország szuverén ország, attól veszünk energiát, gázt, akitől akarunk.

Kizárólag mi döntjük el, hogy ezt az energiát milyen útvonalon szállítjuk Magyarországra

 – hangoztatta. Szerinte amikor választunk a lehetséges útvonalak közül, egyetlen szempont van, az, hogy melyik garantálja a legnagyobb biztonságot. „Ahol a legbiztonságosabban tudunk szállítani, ott szállítunk, és ebbe senki sem szólhat bele” – mondta. Hozzátette:

azt kívánjuk az ukránoknak, hogy küzdjenek meg a saját problémáikkal, de bennünket ebből hagyjanak ki.

Arra is kitért, hogy „mi közép-európaiak sikerre vagyunk ítélve”, és „ha hagynak bennünket, akkor mi boldogulunk”. Nem kérünk semmilyen extra segítséget, csak fair elbánást, állítása szerint.

Úgy látja, „nem fair”, hogy a járvány megrázkódtatásának leküzdéséhez az EU-ban elhatározták, hogy minden tagállamnak adnak pénzügyi segítséget hitel formájában, de van nyolc ország, amely még nem kapta ezt meg. Szerinte ez nem a pénzről szól, hanem arról, hogy nem egyenlők a versenyfeltételek. Az Európai Bizottság szerinte különbséget tesz országok között, és aki később kap segítséget, versenyhátrányba kerül. Ha az EU biztosítja az egyenlő elbánást, nem él vissza a hatalmával, hanem korrektül viselkedik, akkor Közép-Európában a „sikertörténet” folytatódni fog – fogalmazott.

A miniszterelnök harci hevületében ismét csatákat emlegetett, mint közölte: „nekünk három nagy csatánk van Brüsszellel”.

  • Az egyik a migrációról szól, „ők migránsokat akarnak, mi meg nem”.
  • A második az LMBTQ-kérdésről szól, „mi nem akarunk a gyereknevelésbe beleszólást engedni a szülőkön kívül semmilyen aktivistáknak, ők ehhez ragaszkodnak, be akarják küldeni az LMBT-aktivistákat” a mi iskoláinkba.
  • A harmadik, hogy olyan zöldpolitikát csinálnak, hogy a magyar és közép-európai embereknek „a gatyája is rá fog menni” a magas energiaárakra.

Szerinte „ezt a három csatát meg kell nyernünk”, ez a feltétele, hogy folytatódhasson a közép-európai „sikertörténet”.

Ugyancsak kérdésre közölte, 26 évet élt kommunista rendszerben, amikor az emberek nem mondhatták el a véleményüket. „Most meg elmondhatják, és mi ezért harcoltunk”, állítása szerint legalábbis. Ez néha kényelmetlen, néha mondanak olyat, amivel nem ért egyet, de a lényeg, hogy elmondhatják a véleményüket – mondta. Hozzátette, aki nem tudja elviselni, hogy másnak más véleménye van, ne menjen miniszterelnöknek, hanem válasszon másik szakmát.

Azt is hangoztatta, hogy a nyugatiak nem tudják, vagy nem akarják megvédeni a határaikat, beengedik ellenőrizetlenül a bevándorlókat, majd azt mondják, nem igazságos, hogy mindenki náluk van, szét kell osztani őket. De ez nem így van, mindenkinek meg kell védenie a határát, és ha nem tudja, kérjen segítséget. Úgy vélte, aki nem tudja megvédeni a határát, vagy nem kér segítséget és beengedi a bevándorlókat, viselje a következményt. Kötelező kvóta nem lehet és jó, hogy Csehország ebben egyetért Magyarországgal – mondta.