A tálibok megsemmisítették az Iszlám Állam egyik sejtjét Kabulban

2021.10.04. 11:02

A tálib kormányerők vasárnap késő este megsemmisítették az Iszlám Állam terrorszervezet egyik sejtjét Kabul északi részén – közölte a radikális iszlamista mozgalom szóvivője nyomán az MTI, miután az afgán fővárosban egy mecset előtti robbanás több civilt megölt és megsebesített.

A tálibok nem erősítették meg, hogy a műveletnek közvetlen köze lenne a vasárnapi merénylethez, amely az amerikai erők augusztusi kivonása óta a legsúlyosabb kabuli terrortámadás volt.

Az Iszlám Állam helyi szervezete (Iszlám Állam-Horaszán) már korábban is azt állította, hogy tálib célpontok ellen hajtott végre támadásokat, és továbbra sem csatlakozott a mozgalomhoz, amely augusztusban győzelmet aratott a nyugati támogatású kabuli kormány felett.

Zabihullah Mudzsáhid szóvivő elmondta, hogy egy különleges tálib egység vasárnap késő este műveletet hajtott végre az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egységei ellen Kabul 17. kerületében, a város északi részén. A Twitteren hétfőn kora reggel kiadott közleményében azt írta, hogy teljesen megsemmisítették a bázist, és a benne lévő összes fegyverest megölték. Korábban a helyi média heves összecsapásokról számolt be a környékről, és a megkeresett lakosok megerősítették, hogy robbanásokat és lövéseket hallottak éjszaka.

A tálibok, akik a Kabultól északra fekvő Pandzsír-tartományban harcot vívnak az Ahmad Maszúd ellenzéki vezetőhöz hű erők maradványaival is, azt közölték, hogy szinte teljes mértékben ellenőrzésük alatt tartják az országot. A vasárnapi erőszakos cselekmények és az elmúlt napokban a Pakisztánnal határos Nangarharban és a Kabultól északra fekvő Parván tartományban történt kisebb incidensek sorozata azonban azt mutatja, hogy a biztonsági fenyegetések nem szűntek meg.

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a keleti Nangarhar tartomány székvárosában, Dzsalalábádban elkövetett bombatámadásokért, valamint egy öngyilkos merényletért is, amely 13 amerikai katonát és több afgán civilt ölt meg augusztus végén a kabuli repülőtér kapui előtt tolongó tömegben.