Együttműködik a fejlett technológiák fejlesztésében Moszkva és Tel-Aviv

2021.10.22. 20:32

Egyedülálló kapcsolat jött létre Oroszország és Izrael között a két állam diplomáciai kapcsolatainak helyreállítása óta eltelt 30 évben. Ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette ki, amikor Szocsiban fogadta Naftali Bennett izraeli kormányfőt. Putyin emlékeztetett arra, hogy hazájának jogelődje, a Szovjetunió annak idején „ott volt Izrael Állam születésénél”, hozzáfűzve: feltehetően Izraelben él a legnagyobb, határon túli orosz ajkú közösség, írta az MTI.

Az orosz elnök a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági kapcsolat volumenét egyelőre szerénynek nevezte, de, mint mondta, ez a szegmens sikeresen fejlődik, és az idei év első hét hónapjában 50 százalékkal nőtt.

Jelezte: különleges figyelem irányul a fejlett technológiák területén folyó együttműködésre.

Az orosz vezető a tárgyalások témaköreként nevezte meg a terrorizmus elleni harcot Szíriában, valamint a közel-keleti helyzetről folyó eszmecserét.

Bennett a találkozón Putyint Izrael nagyon közeli és igaz barátjának nevezte. Az izraeli miniszterelnök szerint a két ország közötti kereskedelmi forgalom jelentősen növelhető, a gazdasági mellett szólt a tudományos és kulturális együttműködés elmélyítésének lehetőségéről is.   • Tippek
  • Árfolyam