Annyira aggódnak a klímacsúcs résztvevői, hogy 400 magángéppel érkeztek Glasgow-ba

2021-11-01T115229Z 672349933 RC2NLQ9XPSZD RTRMADP 3 CLIMATE-UN
2021.11.02. 14:39

Elég volt abból, hogy a természetet vécéként kezeljük. Elég volt az égetésből, a fúrásból és a bányászatból. A saját sírunkat ássuk – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár a COP26 globális klímacsúcs nyitányán, miután több mint 400 magánrepülőgép szállt le az egyesült királyságbeli Glasgow-ban, ami az érkezőket fuvarozta.

A Sunday Mail számítása szerint ez a 400 magángép megközelítőleg 13 ezer tonna szén-dioxidot eregetett a levegőbe, ami több, mint 1600 skót lakos éves kibocsátása, holott számos út kiváltható lett volna menetrend szerinti járatokkal is.

A számokon felül mindez már csak amiatt sem mellékes, mert a klímaváltozás egyik fő tényezője éppen a nagyfokú légi forgalom, holott a glasgow-i klímacsúcs célja éppen az lenne, hogy kitalálják, miként kell visszatérni a 2015-ben Párizsban megcélzott keretekhez, ezáltal másfél fok alá szorítani a globális felmelegedés mértékét. A találkozón mintegy 200 országból kérdeznek politikusokat, üzletembereket arról, mik a terveik az üvegházhatású gázok mérséklésére.

Greta Thunberg, az ismert fiatal svéd klímaaktivista a COP26 alkalmából korábban a BBC-nek arról beszélt, fontosabb lenne a csúcstalálkozók helyett a civil nyomásgyakorlás az ügy érdekében. 

(via Daily Record, Telex)

(Borítókép: Joe Biden amerikai elnök érkezik a klímacsúcsra. Fotó:  Brendan Smialowski / Pool / Reuters)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.