Hamufelhő hömpölyög a horizonton

2021.11.18. 20:43

Több mint száz éve tört ki a Novarupta vulkán, abban az évben amikor elsüllyedt a Titanic. Öröksége azonban a mai napig velünk él, centenáris hamuja a mai napig szelek szárnyán sodródik.

Az Alaszkai-félszigeten lévő tűzhányó százéves dühének maradványát, az időközben egyes helyeken 180 méter vastagságban leülepeledett laza hamut a Katmai Nemzeti Park és Rezervátumban lévő Tízezer Füst Völgyéből (Valley of Ten Thousand Smokes) kapták fel a magaslatokba az észak-nyugati szelek, és várhatóan 160 kilométeres távolságba délkeletre, a 13 ezer fő lakta Kodiak-sziget felé repíti.

A hömpölygő hamufelhő akár 2100 méter magasra emelkedve fejezi be útját, hamuesőt zúdítva az útjába kerülő területekre. 

A Novaruptáé volt világ egyik, és egyben a 20. század legerősebb vulkánkitörése: 1912. június 6-án kezdődött, három napon át tartott, hamuját mintegy 30 ezer méter magasra lökte fel, miközben 15 köbkilométernyi lávával árasztotta el környezetét. Ez volt a 20. század legerőteljesebb kitörése.

(MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.