A tálib ügyvivő kormányfő szerint Afganisztán hálás lehet a rezsimnek

2021.11.27. 22:02

Három hónappal kinevezése után először szólalt meg a nyilvánosság előtt Hasszán Ahund molla, a radikális iszlamista tálibok kormányának ügyvivő miniszterelnöke. 

Az állami televízióban szombaton közzétett hangüzenetében azt mondta, hogy a tálibok szerinte nem tehetők felelőssé a gazdasági válságért, és az ország „hálás lehet” a rezsimnek. A félórás, előre felvett hangüzenetben Ahund megjegyezte, a tálibok szerinte betartották ígéreteiket, és addig harcoltak a külföldi erők ellen, amíg létre nem jött az iszlám kormányzat, és helyre nem állt az ország stabilitása. 

Az ügyvivő kormányfő szerint az előző kabinet a világ leggyengébb rendszerét működtette, mindent átszőtt a korrupció, a tálibok viszont a korrupció felszámolásáért fáradoznak. Hozzátette, az éhínség, a munkanélküliség és az árak növekedése már a tálib hatalomátvétel előtt is jellemző volt az országban. Úgy vélte, véget tudnának vetni a gazdasági válságnak, ha hozzáférhetnének az afgán központi bank befagyasztott külföldi vagyonához.

A nemzetközileg támogatott kormány augusztusi bukását követően milliók veszítették el legfőbb bevételi forrásukat. Az ENSZ humanitárius katasztrófától tart. A nemzetközi közösség továbbra is vonakodik elismerni a tálib kormányt, és felszólította a rezsimet, hogy hozzon létre egy széles társadalmi képviseleten alapuló kabinetet, illetve tartsa tiszteletben az emberi jogokat és a nők jogait.

Ahund azt állította, hogy kormánya képviseli a különféle társadalmi rétegeket és kisebbségeket, és a nők jogait is tiszteletben tartja. Ugyanakkor a jelenlegi kabuli kabinet tagjainak több mint 90 százaléka egy etnikai csoport tagja, és mind férfi.

Az ügyvivő kormányfő jelezte, a rezsim szeretné rendezni viszonyát a nemzetközi közösség tagjaival, és szeretne jó gazdasági kapcsolatokat fenntartani velük. Egyúttal azt kérte a nemzetközi segélyszervezetektől, hogy segítsenek elkerülni a humanitárius katasztrófát télen.

(via MTI)